Sosyal Medya

Borsa

2022 yılındaki ‘derin’ gerileme bitiyor mu? Ayı piyasasının süresi doluyor mu?

Küresel mali piyasalar dün de günün büyük bir kısmını olumlu bir tablo ile geçirdi. ABD’de bir önceki gün açıklanan ve…

2022 yılındaki ‘derin’ gerileme bitiyor mu? Ayı piyasasının süresi doluyor mu?

Küresel mali piyasalar dün de günün büyük bir kısmını olumlu bir tablo ile geçirdi. ABD’de bir önceki gün açıklanan ve beklentilerin altında kalan enflasyon rakamları, FED’in bundan sonraki dönemde daha az agresif olabileceği görüşünü destekleyerek, piyasaların yüzünü güldürmüştü. Olumlu TÜFE enflasyon verisi sonrası dün açıklanan üretici (ÜFE) enflasyonu da benzer bir şekilde %10,4 beklentiyi karşılayamayarak yıllık %9,8 oldu. Manşet enflasyon verilerin olumlu yönde sürpriz yapması piyasalarda var olan iyimserliği korudu.

Enflasyon verileri ardından yükselişe geçen ABD borsaları, bu iyimserliği gün sonu itibarıyla tam olarak koruyamayarak geceyi karmaşık bir şekilde tamamladı: Nasdaq %0,6 düşerken, S&P ve Dow yatay kapandı. ABD borsalarının son haftalarda kaydettiği toparlanma, 2022 yılındaki ‘derin’ gerilemenin bitip bitmediğini sorgulamamıza neden olsa da, bunu net bir cevabını henüz bilmiyoruz. Yılın ilk 6 ayında %32 düşen Nasdaq, son 2 ayda %19 yükseliş kaydetti. Bu acaba ayı piyasasının süresinin dolduğuna ve boğa piyasası başladığına mı işaret, yoksa mevcut ayı piyasasında bunun bir boğa piyasası mı olduğu sorusunun net bir cevabı bilmiyoruz / bilinmiyor.

Her ne kadar Temmuz ayı ABD enflasyon verilerine bakarak (tek veriye bel bağlayarak) riskler azaldı mı hatta bitti mi gibi bir çıkarıma girmenin yanlış olacağına kesin gözüyle baksak da, 2022 yılına son derece olumsuz başlayan piyasaların bir müddet de olsa olumlu veriler ardından nefes almasını da garipsememek gerekiyor. Mesela, San Francisco FED Başkanı Daly, Eylül ayında yarım puanlık bir faiz artırımının “mantıklı” olduğunu, ancak çok yüksek enflasyonla mücadele için daha büyük bir artırım olasılığına da açık olduğunu söyledi. Kafalar karışık!

Risk iştahında ABD enflasyon verileri sonrasında yaşanan iyileşme paralelinde EURUSD paritesi 1,0350 seviyelerinde bulunan direnç seviyesini son günlerde zorlasa da, henüz yukarı yönlü bir kırılım olmadı. Avrupa’nın enerji konusunda Rusya’ya göbekten bağlı olması, enerji kesintilerinin şimdiden gündeme gelmesi, beklenen zorlu ve soğuk kış, elbette enflasyon sorununa rağmen büyümeden feragat eden Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına devam edecek olması ve son tahlilde FED ile ECB arasında açılan faiz makası nedeniyle Sterlin ve Euro cephesinde riskleri aşağı yönlü görmeye devam ediyoruz. İngiltere’de enflasyonun %13 seviyesine tırmanacağı ve BoE’nin faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi ile beliren durgunluk riski, İngiltere için de şu aşamada olumlu konuşmamızı engelliyor. Aşağıda, teknik bir bakış açısıyla 1,1450 seviyesini takip ediyoruz. Bugün İngiltere’de önemli veriler açıklanacak.

Doların neredeyse tüm para birimleri karşısında bu haftanın ikinci yarısında değer kaybetmesi, dolar ile ters korelasyona sahip kıymetli metallerin de olumlu havasını korumasına neden oluyor. 1,700 dolar/ons seviyesinin altından aldığımız ve 1,835 dolar hedef ile taşıdığımız altın 1,800 dolar seviyesinin kıyısında işlem görürken, bir diğer uzun pozisyona sahip olduğumuz gümüşün ise 22 dolar seviyesine yürüyebilmesi için 20,80 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanış teyidini bekliyoruz. Gram altın cephesinde ise 1,065TL seviyesine doğru isteğin ancak ve ancak 1,023TL seviyesindeki teknik bölgenin üzerinde tutunma durumunda gerçekleşeceğinin altını tekrar çizmiş olalım.

Kripto paralar cephesinde de olumlu havanın ayak izlerini görebiliyoruz. Bir süredir bültenimizde yer verdiğimiz Ethereum, 1,824 dolar seviyesinde bulunan direnç bölgesinin üzerine yükselerek bu sabah 1,940 dolar seviyesine doğru yükseldi. Teknik mânâda haftalık kapanışın teyit vermesi durumunda, daha da yukarıda 2,400 dolar seviyesinin kapısının aralanacağını düşünüyoruz. Bitcoin de benzer bir şekilde bu sabah 24bin dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Dijital altın olarak lanse edilen Bitcoin’de ise yukarıda 28,800 dolar seviyesi tüm ihtişamı ile karar bölgesi olarak durmaya devam ediyor.

Türk mali piyasaları ise aşağıdaki grafiklerden de görülebileceği üzere, TCMB’nin döviz rezervlerinde yaşanan Rusya kaynaklı artış ve küresel risk iştahının da yardımı ile bilindik seyrini korumaya devam ediyor. Kamunun desteği ile USDTRY kuru 17,95 seviyelerinde yatay seyrini korurken, Borsa İstanbul, enflasyondan kaçan yatırımcıların güvenli limanı olarak yükselmeye devam ediyor. Dün Bankacılık endeksi âdeta kükreyerek günü %3,5 yükselişle tamamlarken, ana endekste yükseliş ise %1,4 oldu. CDS risk priminin de elverişli konjonktür nedeniyle 640 puan seviyesine kadar gerilediğini ve eurobond piyasasında yüzlerin güldüğünü görüyoruz.

Asya piyasalarının da, ABD enflasyon verilerinden taşınan iyimserlikte, haftanın son iş gününü iyimser bir görünümle tamamlamaya aday olduklarını not edelim. Gösterge endeks Tokyo borsası %2,5 yukarıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hâkim renk minimal da olsa yeşil. Mali piyasaları gündeminde günün ilk yarısında Türkiye, Avrupa ve İngiltere’de açıklanacak sanayi üretimi, İngiltere öncü ikinci çeyrek büyüme verileri; günün ikinci yarısında ise ABD’de tüketici güven endeksi takip edilebilir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler