Sosyal Medya

Döviz

Nefesler tutuldu: Fed faiz kararını bugün açıklıyor

ABD Merkez Bankası (Fed), tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını bu akşam açıklayacak. Bankanın geçen ay olduğu gibi bu ay…

Nefesler tutuldu: Fed faiz kararını bugün açıklıyor

ABD Merkez Bankası (Fed), tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını bu akşam açıklayacak. Bankanın geçen ay olduğu gibi bu ay da 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor. Karar, Türkiye’yi ve dolar/TL’yi de etkileyecek.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün sona erecek Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında 75 baz puanlık faiz artırışına gideceği piyasalarda fiyatlanırken, piyasa uzmanları 100 baz puan faiz artırımına daha az ihtimal veriyor.

Fed’in 75 baz puan artışa gitmesi durumunda politika faizi yüzde 2,25-2,50 aralığına yükselmiş olacak. Diğer yandan piyasalar Fed’in yıl sonunda kadar faizleri yaklaşık yüzde 3,5’e yükselteceğini ve 2023’ün ikinci yarısında düşürmeye başlayacağını fiyatlıyor.

Fed geçen ayki toplantısında da 75 baz puanlık faiz artışına gitmiş ve bu 28 yılın en sert faiz artışı olarak kayıtlara geçmişti.

Karar bugün Türkiye saatiyle 21.00’da açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell da 21.30’da kameraların karşısına geçecek.

Öte yandan Fed’in faiz kararının yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşirken, Powell’ın açıklamalarında gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacak.

Bu ay ABD’den gelen yüksek enflasyon verilerinin ardından piyasa katılımcılarının 100 baz puanlık artış beklentisi artsa da bu beklentiler sonrasında yerini Fed yetkililerinin 75 baz puanlık bir artışı daha tercih edeceğine dönük tahminlere bıraktı.

100 baz puanlık artış olursa, bu Fed’in mevcut para politikası çerçevesini uygulamaya başladığı 1990’lı yıllardan bu yana ilk olacak.

Faiz artışlarına martta 25 baz puanla başlayan Fed, mayısta 50 baz puan, haziranda 75 baz puanlık artışlara gitti. Fed’in faiz artışlarını hızlandırmasının arkasındaki en büyük etki ise ABD’de yükselen enflasyon oldu.

ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) haziranda yüzde 9,1’le artışını sürdürdü. Yüzde 9,1’lik enflasyon Kasım 1981’den bu yana ülkede gerçekleşen en yüksek enflasyon olarak kaydedildi.

Bloomberg’in aktardığı değerlendirmelere göre, eski Fed Başkan Yardımcısı ve Brookings Enstitüsü kıdemli üyesi Donald Kohn enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “Enflasyon yerleşik ve yayılıyor” dedi.

Yüksek enflasyon seyrinin sürmesi Fed’i faiz artışlarına iterken diğer taraftan ekonominin durgunluğa gireceği yönündeki endişeler de yükseliyor.

Son olarak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed’in enflasyonla mücadelesine duyduğu güveni dile getirdi ve Amerikan ekonomisinin geniş bir durgunluk içinde olduğuna dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi.

Bank of America ABD Başekonomisti Michael Gapen 2022’nin ikinci yarısından itibaren başlayacak ılımlı bir resesyon öngörürken eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ise “yumuşak inişin çok mümkün görünmediğini” belirtti.

Fed Başkanı Powell ise fiyat istikrarını sağlayamamanın ABD’yi resesyona sokmaktan daha büyük bir hata olacağı görüşünde.

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler