Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Sağman: Merkez Bankaların hedefi enflasyon yangınını söndürmektir

Merkez Bankaların görevi yangına benzin dökmek değil yangını kontrol altına almaktır. Yangın dediğimiz enflasyon oluyor.  Örneğin ABD’de son açıklanan verilere göre Aralık…

Murat Sağman: Merkez Bankaların hedefi enflasyon yangınını söndürmektir

Merkez Bankaların görevi yangına benzin dökmek değil yangını kontrol altına almaktır. Yangın dediğimiz enflasyon oluyor.  Örneğin ABD’de son açıklanan verilere göre Aralık tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %7 artışla 1982’den beri en yüksek artış hızına ulaştı. Çekirdek enflasyon ise %0,6 ile beklentilerin üzerinde aylık artış sergileyerek 1991’den beri en yüksek yıllık artışı gerçekleştirdi (%5,5). Enflasyon verisinin alt kalemlerinde artışın genele yayıldığı gözlendi. ABD üretici fiyat endeksi ise Aralık’ta yıllık %12,2’lik artışla güçlü seyrine devam etti. Sadece ABD değil enflasyon bütün dünyada büyük bir sorun. ABD’de büyüme ve işsizlik verilerinin daha iyi gittiğini söyleyebiliriz. Peki Covid bunun neresinde ?

Fed’in yayımlamış olduğu Bej Kitap’ta hızlı yayılan Omicron varyantının ABD büyümesi üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağı vurgulandı. Bölgesel anlamda yapılan incelemeler ışığında ise özellikle 2022’nin birinci çeyreğinde büyümede görülmesi öngörülen hız kaybının ikinci çeyrekte yerini hızlı bir toparlanmaya bırakacağının altı çizildi. Bu ABD ve dünya için iyi bir haber olabilir. Bu arada Fed’in bu yıl en az üç veya dört faiz artırımı yapması fiyatlanıyor. Bu artışların çeyrek puan ( 25 baz puan) olması bekleniyor.

Türkiye’ye dönersek, geçen hafta ocak ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre; 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi %29,75 seviyesinde gerçekleşirken, USD/TL beklentisi 16.13 oldu. TCMB’nin politika faizinde gelecek 3 ay için faiz indirimi beklenmiyor. 2022 yılsonu büyüme beklentisinde ise Aralık’a göre bir miktar gerileme görülürken, cari açık beklentisindeki iyileşme devam etti.  Enflasyon beklentilerindeki yükseliş sürerken; Ocak, Şubat ve Mart enflasyonlarının aylık bazda sırasıyla %6,45, %3,04 ve %2,34 olacağı belirtildi. Aylık enflasyonların ima ettiği yıllık enflasyon seviyeleri sırasıyla %42,46, %45,47 ve %47,29. Bu hafta perşembe saat 14’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararı açıklanacak. Foreks anketine göre bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu. Benim de katıldığım ankette 15 ekonomistin 14’ü faizin değiştirilmeyeceğini öngörürken, ekonomistlerden 1’i faizin 125 baz puan indirimle yüzde 12,75’e çekileceği tahmininde bulundu. TCMB, geçen yıl gösterge faizi Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplam 500 baz puan indirirek giderek, yüzde 14 seviyesine çekmişti.

Diğer ülkeler gibi enflasyonun yangınına karşı normalde TCMB faiz artırması gerekirken bu toplantıda pas geçmesi bile yeterli olacaktır. Merkez Bankamız bağımsız olmadan, sıkı para politikası uygulamadan, aynı zamanda maliye politikaları da sıkı olmadan enflasyonda düşüş görmemiz çok zor olacaktır. Bu enflasyonu yangınını söndürecek olan kurum başta Merkez Bankasıdır.

Herkese iyi haftalar ve sağlıklı günler

 

 

bursadabugun.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler