Sosyal Medya

Ekonomi

Kredi ile mevduat arasındaki fark büyüyor

TL mevduat faizi ile ticari kredi faizi arasındaki farkın, mevduat lehine açılması sürerken faiz oranları da son yılların en yüksek…

Kredi ile mevduat arasındaki fark büyüyor

TL mevduat faizi ile ticari kredi faizi arasındaki farkın, mevduat lehine açılması sürerken faiz oranları da son yılların en yüksek ve en düşük seviyelerine geldi. Makas 6.44 puana çıkarken, bankaların önümüzdeki iki haftada TL mevduat faizinde yüzde 30’u da aşması ve farkın daha da açılması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın makroihtiyati tedbirleri ve politika faizi indirimi sonrasında 2 Aralık haftası itibariyle bankaların kurumsal kredi kartı ve KMH hariç ortalama ticari kredi faizi yüzde 15,48 ile 2 Ekim 2020 haftasının ardından en düşük seviyesine indi. TL mevduat faizinde ise yükseliş sürüyor. 3 aya kadar vadeli ortalama TL mevduat faizi yüzde 21,92 ile 26 Nisan 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Böylece ticari kredi faizi 24 ayın en düşüğüne gerilerken TL mevduat faizi de 44 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre; bankacılık kaynakları önümüzdeki iki haftada TL mevduat faizlerinde artışın hızlanacağını ve yüzde 30’u aşan seviyelerde faiz oranları görüleceğini belirtirken, bunun kısa vadeli de olsa TL mevduat sahibine avantaj sağlayacağını dile getirdi. TL mevduat faizi ile ticari kredi faizleri arasındaki makas ise 6.44 puana çıktı.

Merkez Bankası’nın ekim ortasıyla TL mevduat oranına yönelik üst üste getirdiği makroihtiyati önlemler bankaları hem akıl almaz yeni uygulamaları devreye almaya itmiş hem de TL mevduat yarışını hızlandırmıştı. Merkez Bankası hem bankalara TL mevduatta yüzde 50 oranının altında kaldıkları takdirde ek menkul kıymet tutma hem de yabancı para zorunlu karşılık tutarı üzerinden bankaya komisyon ödemeleri zorunluluğu getirdi. Yeni yılla birlikte TL mevduatta yüzde 50’nin altında kalan bankalar hem menkul kıymet alacak hem de yüksek komisyon ödeyecek.

18 Ekim haftasından sonra bankaların TL mevduata ödedikleri faiz oranı hızla arttı. Buna karşın Merkez Bankası’nın politika faizi indirimleriyle bankaların ticari kredi faizine ek menkul kıymet alma zorunluluğu olmadan uygulayabildikleri faiz oranı ise geriledi. Ticari kredi faizleri kurumsal kredi kartı ve KMH hariç 14 Ekim haftasından 2 Aralık haftasına kadar neredeyse 3 puan düşerek yüzde 15,48’e geldi. TL mevduat faizleri de aksi bir yol izledi ve 14 Ekim haftasından 2 Aralık haftasına gelene kadar 2.7 puan artarak yüzde 21,92’ye çıktı. Her iki faiz oranı da son dönemlerin en yüksek ve en düşük faiz oranı olarak öne çıkarken bilançoları olumsuz etkileyebilme potansiyeli barındıran mevduat faizinin kredi faizinin üzerinde olduğu makas ise açılmaya devam etti.

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler