Sosyal Medya

Döviz

İngiltere merkez bankasından 50 baz puan artışı ve uzun soluklu bir durgunluk uyarısı

İngiltere Merkez Bankası, İngiltere’nin yükselen enflasyonun ağırlığı altında bir yıldan fazla bir sürecek bir ekonomik durgunluğa girdiği konusunda uyarısı eşliğinde…

İngiltere merkez bankasından 50 baz puan artışı ve uzun soluklu bir durgunluk uyarısı

İngiltere Merkez Bankası, İngiltere’nin yükselen enflasyonun ağırlığı altında bir yıldan fazla bir sürecek bir ekonomik durgunluğa girdiği konusunda uyarısı eşliğinde son 27 yılın en büyük faiz artırımını yaptı.

Yarım puanlık artışla politika faizini %1,75’e yükseltmesi, bankanın dokuz politika yapıcısından sekizi tarafından da desteklendi. Üyeler gerekirse gelecekte tekrar güçlü bir şekilde hareket etme sözünü verirken potansiyel olarak önümüzdeki toplantılar için masaya benzer artışlar koydu.

Bu beklenti gerçekleşirse, finansal krizden bu yana en uzun süren ekonomik durgunluk dönemi olacak. BoE ekonominin toplamda %2,1 civarında küçülmesini bekliyor.

BOE ayrıca, gaz fiyatlarındaki artışın  devam etmesiyle ekim ayında enflasyonun zirvesine ilişkin tahminini %13,3’e yükseltti ve enflasyonun 2023 boyunca yüksek kalacağı konusunda uyardı. Bu durum, gerçek harcanabilir gelirlerin son 60 yıl içinde herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla düştüğü anlamına gelecek bir yaşam maliyeti krizini keskinleştirecek.

Enflasyonla mücadele eden hanehalkları için milyarlarca sterlinlik hükümet desteğinden sonra bile, aileler 2023’ün sonuna kadar hem bu yıl hem de gelecek yıl düşen gelirlerle yaklaşık %5 daha kötü durumda olacak.

İngiltere getiri eğrisinin önemli bir bölümü, yatırımcıların ekonomik yavaşlamadan endişe duyduklarının bir işareti olarak karardan sonra tersine döndü. 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi, 2019’dan bu yana ilk kez iki yıllık menkul kıymetlerin oranının altına düştü.

BOE’nin tahminleri, Ekim ayında ortalama enerji faturalarının %75 artarak yaklaşık 3.500 £ (4.240 $) seviyesine yükselmesine dayanarak, Boris Johnson’ın İngiltere başbakanı olarak yerini alma yarışının galibini bekleyen zorluğun ölçeğini vurgulamakta.

BOE, enflasyonist baskıların “önemli ölçüde yoğunlaştığını” söyledi. “Gaz fiyatlarındaki son artış, faaliyet görünümünde önemli bir bozulmaya yol açtı.”

BOE, kararın yanı sıra, kriz sırasında biriktirdiği devasa devlet tahvili varlıklarını azaltma planlarını da ortaya koydu.

İlk olarak büyük merkez bankası tarafından gerçekleştirilecek aktif satışların, Eylül ayında yapılan bir onay oylamasından sonra başlaması ve çeyrek başına yaklaşık 10 milyar sterlin civarında olması muhtemel. İtfalar da dahil olmak üzere, BOE, programın ilk yılında tahvil stokunun yaklaşık 80 milyar £ azalacağını öngörüyor.

BOE, şirket tahvili satışlarının 19 Eylül’den itibaren haftada başlayacağını söyledi.

Birlikte ele alındığında, hamleler enflasyona karşı mücadelesinde önemli bir adımı temsil ediyor.

BOE, pandemiden sonra faiz oranlarını artıran ilk büyük merkez bankası olmasına ve aralık ayından bu yana her toplantıda hareket etmesine rağmen, şimdiye kadar daha küçük, daha olağan artışlara sıkışmıştı. Şimdi, eğrinin gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya kaldı ve bu yıl 50 baz puan artıran diğer 70 meslektaşı gibi BoE da faiz artış adımını yükseltti.

Federal Rezerv son iki toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan artırırken, Avrupa Merkez Bankası bile Temmuz ayında döngüsüne yarım puanlık bir artışla başladı.

Gelecek yıl %3 ile zirveye ulaşması beklenen gösterge faizi sonrasında BoE tahminleri, ekonominin 2023’te yaklaşık %1,25 ve ertesi yıl %0,25 daha daralacağını gösteriyor. Bu arada işsizlik 2025 yılına kadar %6,3’e tırmanacak.

BoE tahminlerine göre enflasyon bu yılın ilerleyen zamanlarında %13’ün üzerine çıkacak ve 2023’ün üçüncü çeyreğinde hala %9,5 seviyesinde olacak. Bundan sonra, durgunluk talebi azalttığı için %2 hedefine doğru hızla düşecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler