Sosyal Medya

Döviz

Fed/Powell: “Dünyanın yapısal olarak yüksek enflasyona kaydığını anlamak önemli”

Federal Başkanı Jerome Powell, yetkililerin enflasyonu frenleme savaşında tereddüt etmeyeceklerini söyledi. Açıklamaları bu ayın sonunda üçüncü kez jumbo faiz artışı…

Fed/Powell: “Dünyanın yapısal olarak yüksek enflasyona kaydığını anlamak önemli”

Federal Başkanı Jerome Powell, yetkililerin enflasyonu frenleme savaşında tereddüt etmeyeceklerini söyledi. Açıklamaları bu ayın sonunda üçüncü kez jumbo faiz artışı yapacaklarına dair beklentileri güçlendirdi.

Powell, perşembe günü, Cato Enstitüsü’nün Washington’daki para politikası konferansında yaptığı konuşmada, “Şimdi, yaptığımız gibi, açıkça, güçlü bir şekilde hareket etmeliyiz. Meslektaşlarım ve ben bu amaca güçlü bir şekilde bağlıyız ve buna devam edeceğiz” dedi.

ABD merkez bankacıları, kırk yılın en sıcak enflasyonunu frenlemek için faiz oranlarını hızla yükseltiyorlar. 20-21 Eylül’de bir araya gelecekler ve Powell, haziran ve temmuz aylarındaki faiz artışlarının ardından 75 baz puanlık bir hamle için seçeneği açık tuttu. Kararın gelen verilerin “bütünlüğüne” bağlı olduğunu söyledi.

Yetkililer, ağustos ayı tüketici fiyatlarının açıklanmasıyla salı günü önemli bir güncelleme alacaklar. Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, temmuz ayındaki %8,5’e kıyasla 12 aylık dönemde TÜFE enflasyonunda %8,1’lik bir artış öngörüyor.

“Fed, fiyat istikrarı için sorumluluk aldı ve kabul ediyor” dedi ve tarihin erken gevşeyen politikaya karşı uyardığını belirtti. Bu, Fed’in 26 Ağustos’ta Jackson Hole, Wyoming’deki yıllık toplantısında  yayınladığı bir uyarının tekrarı anlamına geliyor.

Yatırımcılar, diğer Fed yetkililerinin şahin yorumlarından sonra Fed’in tekrar faiz artışını büyük tutacağına dair bahislerini artırdılar. Bu eğilim, Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü erken saatlerde faiz oranlarını 75 baz puan artırması ve vadeli işlem piyasalarının Fed’in bu ayın sonlarında neredeyse tamamen fiyatlandırılan bu büyüklükte bir artış göstermesinin ardından devam etti.

Kısa vadeli Hazine getirileri yatırımcıların Powell’ı dinlemesiyle kazançlarını artırırken, S&P 500 endeks vadeli işlemleri daha düşük kaldı ve dolar değer kazandı.

ABD ekonomisi, daha yüksek oranlar konut ve yatırımı yavaşlatırken bile istikrarlı tüketici harcamalarının arkasında iyi bir performans gösterdi. İşsizlik %3,7 ile güçlü kalmaya devam ediyor.

“İşgücü piyasasında talep hala çok, çok güçlü. Hala yeni bordro iş rakamlarını yüksek düzeyde basıyoruz, ücretler yüksek seviyelerde çalışıyor “dedi. “Politika müdahalelerimizle elde etmeyi umduğumuz şey, işgücü piyasasının daha iyi bir dengeye geri dönmesine neden olacak ve ücretleri %2 enflasyonla daha tutarlı seviyelere geri getirecek olan trendin altında bir büyüme dönemidir.”

Fed yetkilileri, büyümenin ılımlılaştığı ve enflasyonun istihdam kaybı adına düşük bir maliyet oluşturduğu nadir bir yumuşak iniş yapmayı umuyorlar. Ancak, gelecekteki fiyatlara ilişkin kamuoyu beklentilerinin, bir yıldan fazla bir süredir %2 hedeflerinin üzerinde kaldıktan sonra daha da yükselmeye başlamasından endişe duyuyorlar.

Bu sürüklenmeyle mücadele etme niyetinde oldukları yolun, borçlanma maliyetlerini daha da yükseltmek ve onları uzun süre orada tutmak olduğunun sinyalini açıkça verdiler.

Powell, “Enflasyon beklentilerinin sabit kalması çok önemli” dedi ve bu şekilde kalmalarını sağlamak için “saatin ilerlediğini” de sözlerine ekledi.

“Enflasyon hedefin çok üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa, halkın doğal olarak daha yüksek enflasyonu ekonomik karar alma sürecine dahil etmeye başlayacağı endişesi o kadar büyük olur” dedi. “Bizim işimiz bunun gerçekleşmediğinden emin olmak.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler