Sosyal Medya

Genel

Enflasyon sepetinde değişim nasıl? Fiyat artışlarını nasıl etkiledi?

TÜİK Başkanı değişimiyle eş zamanlı olarak denk gelen sene başlangıcı TÜFE alt gruplarında ağırlık değişimi dikkatle izlenmekte.  TÜİK’in bugün açıkladığı…

Enflasyon sepetinde değişim nasıl? Fiyat artışlarını nasıl etkiledi?

TÜİK Başkanı değişimiyle eş zamanlı olarak denk gelen sene başlangıcı TÜFE alt gruplarında ağırlık değişimi dikkatle izlenmekte.  TÜİK’in bugün açıkladığı TÜFE enflasyonu içinde alt sektörlerde ağırlıkların yenilenmiş hali aşağıdaki tabloda. Seçilen değişimler yüksek ve yükselen enflasyonun temel kalemlerde daha düşük ağırlık vererek kısmen düşük tutulması çabasını yansıtır görüntüde.

Buna göre gıda ve alkolsüz içeceklerin payı %25,93’ten %25,32’ye düşerken lokanta ve oteller kategorisinin payının %5,91’den %7,11’e çıkması önemli.  Fakirleşen ve zaten dışarıda yemek yemekte zorlanan hane halkının enflasyonunu resmi verilerin daha düşük göstermesi anlamına geliyor.

Diğer yandan yüklü zamların yansıması gereken konut alt kalemi açısından TÜFE manşet endeksi içindeki payın önemli bir düşüşle %15,36’dan %14,12’ye inmesi de yine elektrik-doğalgaz zamlarının etkisini azaltıcı bi değişim. Büyük zamların yapılmaya devam edildiği alkollü içecekler grubunun da payı 0,57 puan düşüşle +4,88’den %4,31’e gelmiş oluyor.

Prof Dr. Öner Günçavdı ağrılık değişimin twitter hesabından şöyle sorguluyor:

Bu yeni ağırlıkların tespit edilme şeklini ANLAMIYORUM. Zira olması gereken TÜİK’in heryıl düzenli yaptığı bütçe anketlerine dayanması. Salgın nedeniyle yapılamıyor bu anketler. O zaman bu ağırlıklar nasıl bulunuyor . BU açıklanan yeni ağırlıklara göre ekonomideki harcamaların belli bir trendi izlediği mantığına dayanıyor gibi. Ama ekonomide ciddi bir kriz var; hem ekonomik hem de salgın. Dolayısıyla, örneğin gıda harcamaların payının trend değerden ciddi olarak sapma olasılığı var.Bir son saptama daha… ENAG enflasyonu ile TÜİK enflasyonu seviyeleri farklı. Ama eğilimleri benziyor. Hatta paralel gibi. Bu da ENAG’in TÜİK ağırlıklarını kullanması nedeniyle. ENAG daha sağlıklı enf tahmini yapmak için, ağırlıkları da kendisinin üretmesi lazım.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler