Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen sert faiz artışı geldi, basın toplantısında vurgu büyümede yavaşlama

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarında piyasaların beklendiği gibi 75 baz puan artırdı ve politika faiz oranını son 13 yılın…

Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen sert faiz artışı geldi, basın toplantısında vurgu büyümede yavaşlama

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarında piyasaların beklendiği gibi 75 baz puan artırdı ve politika faiz oranını son 13 yılın en yüksek seviyesine yükseltti.

ECB’den yapılan açıklamaya göre, refinansman operasyon faiz oranı yüzde 1,25’ten yüzde 2,00’ye çıkarıldı. Banka bu seviyeyi en son 21 Ocak 2009 tarihinde uygulamıştı.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını yüzde 0,75’ten yüzde 1,50’ye, marjinal faiz oranını yüzde 1,50’den yüzde 2,25’e yükseltti.

ECB açıklamasında enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiğini ve uzun bir süre için hedefin üzerinde kalacağı belirtiti.

Açıklamada, “Yönetim Konseyi, verilen görev çerçevesinde fiyat istikrarını sağlamak için tüm araçlarını ayarlamaya hazır” denildi.

Lagrade dan büyümede yavaşlamaya vurgu

Başkan Christine Lagarde basın toplantısında, “Euro bölgesindeki ekonomik faaliyetin üçüncü çeyrekte önemli ölçüde yavaşlamış olması muhtemel. Bu yılın geri kalanında ve gelecek yılın başında daha da zayıflama bekliyoruz” dedi.

Büyüme görünümüne yönelik riskler, azalan güvenin yanı sıra tüketiciler ve işletmeler için daha yüksek kredi maliyetlerini tanımlayan Lagarde’a göre, “açıkça” aşağı yönlü. Bunun tam tersi enflasyon için de geçerli, dedi.

Perşembe günkü hareket, enflasyona saldırısı daha önce başlayan ve avro pahasına doları artıran Federal Rezerv’in son hızıyla eşleşiyor. Ancak Kanada, Çarşamba günü, ekonomisi bir gerileme dönemine girince parasal sıkılaştırma hızını beklenmedik bir şekilde yavaşlattı. Benzer bir vites küçültmenin ECB’den de gelmesi olası.

Para piyasaları, sıkılaştırma bahislerini 20 baz puana kadar düşürdü ve mevduat oranını gelecek yıl %2,75’in altına kadar fiyatladı. Bu, geçen haftaki %3,25’in üzerinde bir zirve ile karşılaştırılıyor. Euro değer kaybetti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler