Sosyal Medya

Döviz

Aktaş: Enflasyona KKM de yenildi

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, yüksek enflasyon ortamında tasarruf yapanların adeta “cezalandırıldığını” belirterek parasını TL mevduatta tutanlar ve devlet iç borçlanma…

Aktaş: Enflasyona KKM de yenildi

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, yüksek enflasyon ortamında tasarruf yapanların adeta “cezalandırıldığını” belirterek parasını TL mevduatta tutanlar ve devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapanların ciddi oranda zarar ettiğini belirtti. Aktaş, artan enflasyon karşısında kur korumalı mevduat (KKM)’nin de yatırımcılarına kâr sağlamadığını aktardı.

Aktaş, yazısında şunları belirtti:

“Dolara endeksli hesap açtıranlar kurun çok arttığı ilk çeyrekte zarar etmiş. Parasını euroya endeksleyenlerin zararı daha büyük. Üstelik başlangıç kuru çok düşük olduğu halde. Çünkü ilk çeyreğin fiyat artışı rekor düzeyde, yüzde 23’e yakın. TÜFE artışı her çeyrek giderek yavaşlamış ama bu yavaşlama KKM hesabı sahiplerinin enflasyonun üstünde bir getiri elde etmelerine yetmemiş.

Dolara endeksli hesap açtıranlar ikinci ve üçüncü çeyrekte yüzde 0.49 ve yüzde 0.62 gibi varla yok arası reel bir getiri elde etmiş ama parasını euroya endeksleyerek hesap açanlar zarardan hiç kurtulamamış Yılın ilk dokuz ayında dolar yüzde 52.25, euro ise yüzde 33.46 değer kazandı. Ancak bu oranlar hesaplanırken aralık ayı kuru olarak KKM başlangıcı sonrasının ortalamasını aldığımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Çünkü aralık ayının tümündeki ortalama kur daha yüksek.

Dolar ve euro bu düzeyde artarken yılın ilk dokuz ayındaki TÜFE artışı yüzde 52.44. Buna göre KKM hesabını dolara endeksli açtıranlar enflasyonla başa baş bir getiri elde etmiş; ortada ne kazanç var, ne de ciddi bir kayıp. KKM’yi euroya endeksleyenlerin ise yüzde 12.44 gibi yüksek sayılabilecek bir kayba uğradıkları gözleniyor”

Yazının tamamı için tıklayınız

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler