Sosyal Medya

Döviz

ABD Üretici Fiyatları, yakıt maliyetlerinin düşmesiyle ağustosta geriledi ancak dinamikler 75 baz puan artışı destekliyor

Çalışma Bakanlığı verileri çarşamba günü yaptığı açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksinin bir ay öncesine göre %0,1 azaldığını ve…

ABD Üretici Fiyatları, yakıt maliyetlerinin düşmesiyle ağustosta geriledi ancak dinamikler 75 baz puan artışı destekliyor

Çalışma Bakanlığı verileri çarşamba günü yaptığı açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksinin bir ay öncesine göre %0,1 azaldığını ve bir yıl öncesine göre %8,7 arttığını gösterdi. Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, çekirdek ÜFE olarak adlandırılan ÜFE, Ağustos ayında beklenenden daha büyük bir artışla %0,4 arttı ve bir yıl öncesine göre %7,3’e ulaştı.

ABD üretici fiyatları, yakıt maliyetleri geri çekilmeye devam ettikçe Ağustos ayında üst üste ikinci ayda da geriledi.  Fakat toptan satış maliyetlerinin altında yatan güçlü fiyat baskıları, üretim hattındaki kalıcı enflasyonun bir işareti olarak dikkat çekti.

Rakamlar, beklenenden daha yüksek tüketici fiyat verilerinin hemen ardından geliyor; ABD enflasyonunun genişliği ve hızı ile ilgili artan endişeleri besliyor. Benzin fiyatları ay içinde azalırken, üreticiler hizmetler ve inşaat ekipmanları ve içecekler gibi bazı mallar için daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı.

Enflasyonun bir süre daha yükselmeye hazır olmasıyla birlikte, Federal Rezerv’in gelecek haftaki toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan daha artırması ve tarihsel olarak üst üste üçüncü büyük artışı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Salı günü açıklanan tüketici fiyat endeksi verileri, kiradan gıdaya ve kamu hizmetlerine kadar yaygın fiyat baskılarının benzin fiyatlarındaki önemli düşüşü dengelemesiyle enflasyonun Ağustos ayında toparlandığını gösterdi. Üretici düzeyinde artan maliyetler tüketici fiyatlarını besleme eğilimindedir, ancak TÜFE raporu aynı zamanda hane halkı talebinin fiyat artışlarında nasıl rol oynadığını da göstermiştir.

Çarşamba günkü rapor, benzin fiyatlarının düşmeye devam etmesiyle mal fiyatlarının% 1.2 düştüğünü gösterdi. Gıda fiyatları bir önceki aya göre değişmedi. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, mal maliyetleri endeksi ikinci bir ay için %0,2 arttı.

Hizmet fiyatları son üç ayın en yüksek artışıyla %0,4 yükseldi. Artışın yüzde kırkı, yakıt perakendecileri için daha yüksek marjlardan kaynaklanıyordu.

Çalışma Bakanlığı raporu, her ikisi de fiyat baskılarında bir rahatlama gösteren Tedarik Yönetimi Enstitüsü ve S&P Global’den ayrı verileri takip ediyor. ISM’nin üreticiler tarafından hammadde için ödenen fiyat göstergesi ağustos ayında iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bununla birlikte, potansiyel bir demiryolu grevi, tedarik zincirlerini bir kez daha sarsmakla tehdit ediyor. Bu hafta içinde başlayabilecek olan grev, gıda ve keresteden kömüre kadar değişen malların taşınmasını aksatacak.

Endeksin en değişken bileşenlerini çıkaran gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları bir önceki aya göre %0,2 ve geçen yılın ağustos ayına göre %5,6 arttı.

Üretim hattında daha önceki fiyatları yansıtan ara talep için işlenmiş malların maliyetleri, ikinci bir ay boyunca düştü. Gıda ve enerji hariç olsa bile, ölçüm %0,8 düştü.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler