Sosyal Medya

Para-banka-finans

Michael Kramer/Investing:  ABD’de 2 Yıllık Tahvil Faizinin Yaptığı Çıkışla Birlikte Hisseler Düşebilir

ABD faizlerinde yükseliş hisseler için kötü haber

Michael Kramer/Investing:  ABD’de 2 Yıllık Tahvil Faizinin Yaptığı Çıkışla Birlikte Hisseler Düşebilir

 

ABD 2 yıllık tahvil faizi FOMC toplantısının ardından %4’ün üzerine çıktı

2 yıllık faiz şimdi %4,5 civarına doğru ilerliyor olabilir

Bu durum borsada büyük bir oynaklığa yol açacaktır

ABD 2 yıllık Hazine tahvil faizleri, 21 Eylül’deki FOMC toplantısının ardından %4’ün üzerine çıktı ve bu durum henüz sona ermemiş olabilir. FOMC toplantısı birçok ayrıntıyı ortaya koydu ve 2022’nin geri kalanı ile 2023 için para politikasına yönelik potansiyel bir yol belirledi. Çizgi beklenenden daha şahindi ve 2 yıllık faiz oranının yakında %4,5 seviyesini aşmasının önü açıldı.

 

Faiz şu anda sadece Aralık 2023 Fed Funds Futures kontratını yakalama oyunu oynuyor. Ağustos ayının başından bu yana, faiz yaklaşık 20 baz puan daha düşük olarak Aralık kontratıyla neredeyse aynı seviyede hareket ediyor.

 

Eğer piyasa FOMC Ekonomik Tahminler Özeti’ne ve faizlerin gecelik Federal Fon faizinde %4,6’ya doğru gittiğine inanıyorsa, Aralık kontratlarının da zaman içinde %4,6 seviyesine yükselmesi gerekecektir. İki yıllık faiz ve Aralık kontratları arasındaki mevcut farka dayanarak, oran da %4,4 ila %4,5’e yaklaşmalıdır.

 

Teknik Kırılma

Teknik grafik de 2 yıllığın %4,15 civarındaki mevcut seviyelerinden daha da yukarı çıkabileceğini gösteriyor. Sadece bir teknik direnç seviyesi %4,25 civarında var ve 2 yıllık yaklaşık %4,65’e ulaşana kadar başka doğal bir direnç yok. Bu geniş direnç aralığının sebebi, 2007 yılında piyasanın artan resesyon riskini fiyatlamaya başlamasıyla oranların hızlı bir şekilde düşmesiydi.

 

Oynaklık Artışı

Kredi farkları genişledikçe, eğrinin ön ucunda yükselen faiz oranları genel olarak hisse senetleri için kötü olacaktır. iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF (NASDAQ:SHY) ve iShares iBoxx High Yield Corp Bond ETF (NYSE:HYG) arasındaki oran, Markit CDX Yüksek getiri farkını taklit ediyor. Bu oran VIX ile karşılaştırıldığında, bu yüksek getiri farkları yükseldiğinde VIX’in yükseldiğini ve borsa oynaklığının arttığını göstermektedir.

 

Tabii ki, yüksek oynaklık genel olarak hisseler için veya yüksek betalı isimler için iyi değildir. Ne yazık ki, bunlar birçok yatırımcının salgın dönemindeki favori isimleri gibi, çoğu gibi zaten büyük darbe almış isimler olabilir.

 

Bu hisse senetlerinin birçoğu, bugünkü değerlemeleri yaklaşık bir yıl öncesine göre daha mantıklı olsa bile, şimdiden keskin düşüş yaşamış durumda. Piyasa yakın vadede oynaklıkta bir artış görmeye başlarsa, bu hisseler bu artışı hissedecektir.

 

Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, 2 yıllık faiz oranının çok daha yüksek olması muhtemel görünüyor. Bu oranlar yükselmeye devam ettikçe, artan oynaklık ve düşük fiyatlar şeklinde hisse senetlerine yayılması da muhtemel.

 

Alıntıdır, analizin tamamı için tıklayın

 

ANALİZ: Dünya borsaları korkudan titriyor, ayı pazarı başladı

 

Zeynel Balcı:  Fed altının parıltısını aldı, yatırım yapılır mı?

 

Borsaya manipülasyonla ilgili yeni düzenleme geliyor!

BAKMADAN GEÇME

  • Luxera GYO Yeni Dönemi Başlatıyor: NEW ERA 2030 Vizyonuyla İstanbul’da Dört Yeni Projeye İmza Atıyor

    2024 yılında gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşüm sürecini tamamlayan Luxera GYO, kurumsal yapılanmasını güçlendirerek yeni bir büyüme fazına geçti. Şirket, dönüşüm odaklı stratejisi doğrultusunda 2026 itibarıyla İstanbul’da ikisi Anadolu Yakası’nda, ikisi Avrupa Yakası’nda olmak üzere toplam dört yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

  • Neden Online İngilizce Platformları Artık Bir Adım Önde?

    Klasik kursların yerini artık online İngilizce platformları alıyor, hem de haklı sebeplerle. Çünkü insanlar artık zamana değil, zaman onlara uysun istiyor. Online platformlar da tam bunu sağlıyor: Esneklik, erişilebilirlik ve kişisel tempo. Sadece bilgisayar ya da telefonla, istediğin yerde, istediğin saatte derslere katılabiliyorsun. Üstelik canlı oturumlar, interaktif içerikler ve anında geri bildirimlerle öğrenme deneyimi hiç olmadığı kadar kişisel hale geliyor. Bu yazıda, online İngilizce platformlarının neden bir adım önde olduğunu yakından inceleyeceğiz.

  • Merkez Bankası Rezervleri Yükseliş Gösterdi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 12 Aralık haftasında önemli bir artış kaydetti. Bir önceki haftaya kıyasla 4 milyar…

  • FT: Yapay zekâ veri merkezleri uzaya taşınırsa ne olur?

    Google’ın uzayda, güneş enerjisiyle çalışan bir yapay zekâ veri merkezi kurma fikri, AI patlamasının enerji ve altyapı sınırlarını zorladığını gösteriyor. Karada enerji, su ve arazi engelleriyle karşılaşan teknoloji devleri, çözümü yörüngede ararken; uzay çöplüğü, çarpışma riski ve yönetişim eksikliği gibi yeni ve çok daha büyük sorunlar gündeme geliyor. Uzay veri merkezleri, AI’nin “sınırsız ölçeklenebilirliği” anlatısına güçlü ama tartışmalı bir metafor sunuyor.

  • İngiltere Merkez Bankası’ndan Faiz İndirimi

    İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2025’in son para politikası toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek %3,75’e çekti. Karar, zayıflayan ekonomik veriler, yumuşayan iş gücü piyasası ve beklenenden hızlı gerileyen enflasyonun etkisiyle alındı. Faiz indirimi, özellikle mortgage borcu olan haneler ve kredi kullanan şirketler için kısa vadeli bir rahatlama sağlarken, tasarruf sahipleri açısından getirilerin düşmesi anlamına geliyor.

  • Zengin ülkelerde güven tavan yapıyor, Türkiye’de dipte: Toplumsal güven neden çöküyor?

    Pew Research Center’ın 25 ülkede gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma, toplumsal güvenin ülkeler arasında keskin biçimde ayrıştığını ortaya koyuyor. Yüksek gelirli ve eğitim düzeyi yüksek ülkelerde “insanlara güven” yaygınken, Türkiye bu alanda dünyanın en düşük seviyelerine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Araştırma, güvenin kültürel bir özellikten ziyade ekonomik refah, eğitim ve kurumsal yapı ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.

  • Türkiye Özgürlük Endeksinde 165 Ülke Arasında 144cü Sırada

    Cato Enstitüsü’nün Aralık 2024’te yayımlanan Human Freedom Index 2024 (İnsan Özgürlüğü Endeksi), Türkiye’nin hem kişisel hem de ekonomik özgürlükler alanında küresel ölçekte en zayıf ülkeler arasında yer aldığını ortaya koydu. Endekste Türkiye 165 ülke arasında 142’nci sırada yer alırken, 2025 ölçümlerinde bu sıralama 144’e geriledi. Rapora göre Türkiye, 2007’den bu yana özgürlüklerde en sert düşüş yaşayan ülkeler arasında Çin, İran ve Venezuela ile birlikte anılıyor.

  • İktidarın hedefi: “Sadık sermaye” yapılanması mı?

    T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na göre, Son aylarda Türkiye’de operasyonların odağı belediyelerden finans, medya ve özel sektör şirketlerine kaymış durumda. İktidara ve iktidar ortağı MHP’ye yakın olduğu düşünülen kişi ve kurumların da hedef alınması, kulislerde farklı senaryoların konuşulmasına yol açıyor. En dikkat çekici iddialardan biri ise iktidarın, siyasi geleceğini garanti altına alacak “kendisine sadık bir sermaye yapısı” oluşturma arayışı.

  • Küresel Jeopolitik Görünüm: Ateşkes Arayışları, Bölgesel Gerilimler ve Kırılgan Denge

    2025 sonuna yaklaşılırken küresel jeopolitik tablo, diplomatik temasların hız kazandığı ancak kalıcı çözümlerin hâlâ zor olduğu bir dengeye işaret ediyor. Rusya-Ukrayna savaşından Orta Doğu’daki kırılgan ateşkeslere, ABD-Çin rekabetinden enerji ve ticaret hatlarının yeniden şekillenmesine kadar birçok başlıkta riskler yüksek seyrediyor. Küresel sistem, çatışmaların yayılmasını sınırlamaya çalışırken, yapısal belirsizlikler ve bölgesel krizler kırılganlığı artırıyor.

  • Goldman Sachs: Gelişen piyasalar 2025’te sürpriz yaptı, 2026 için beklenti korunuyor

    Goldman Sachs’a göre gelişen piyasa hisseleri 2025’te beklentilerin de ötesinde güçlü bir performans sergilerken, bu ivmenin 2026’da da sürmesi bekleniyor. Zayıflayan dolar, düşen emtia fiyatları, Çin’in ihracat gücü ve küresel faiz indirim döngüsü; gelişen piyasaları, ABD’de yapay zekâ ve teknoloji hisselerinde yoğunlaşmanın yarattığı oynaklığa karşı portföylerde dengeleyici bir unsur haline getiriyor.

  • Ernst & Young: 2026 küresel ekonomik görünüm

    Ernst & Young (EY) Parthenon’un küresel görünüm raporuna göre dünya ekonomisi 2026’da ılımlı bir yavaşlama sürecine giriyor. Küresel büyümenin %3,1’e gerilemesi beklenirken, ticaret gerilimleri, demografik baskılar ve jeopolitik riskler aşağı yönlü riskleri artırıyor. Buna karşın yapay zekâ yatırımları, orta vadede verimlilik ve büyüme açısından önemli bir fırsat alanı olarak öne çıkıyor.

  • Ticaret Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Elektronik Defter Dönemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren kurulacak tüm şirketler için Elektronik Ticari Defter Sistemi’nin (ETDS) zorunlu hale getirileceğini duyurdu.

  • 🏆 Saxo Bank’tan Dev Altın Analizi: “Sadece Bir Yatırım Değil, Sistemin Yeni Köşe Taşı!”

    Küresel piyasaların dev ismi Saxo Bank, altının son iki yıldaki %110’luk rallisini analiz ederek 2026 sonu için 5.000 dolar hedefini yineledi. Rapora göre altın, artık geçici bir korunma aracı olmaktan çıkıp küresel finans sisteminin stratejik merkezine yerleşti.

Benzer Haberler