Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr Fulya Gürbüz:    Likidite arzı yavaşlıyor

Bir yandan krediler artacak, öte yandan kimse para bulamayacak?

Dr Fulya Gürbüz:    Likidite arzı yavaşlıyor

 

TCMB ve BDDK”nın haftalık yayınladığı verilere göre 7 Ekim ile biten haftada, bir önceki haftaya göre piyasadaki likidite artışı yavaşlamaya devam etti, mevduat ve kredi faiz oranları yatay kaldı, yabancı para kredi hacmi düşmeye devam etti, döviz cinsi mevduatlar ve uluslararası rezervler arttı, TCMB’nin swap hariç net rezerv açığı geriledi, yurt dışı yerleşikler hisse ve DİBS’te satışlarını sürdürdü.

Küresel parasal sıkılaştırmanın ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye devam ettiği 7 Ekim ile biten haftada BDDK ve TCMB bankacılık ve para verilerine göre;

. Piyasadaki likiditeyi gösteren parasal göstergeler (M1, M2, M3) artsa da hızı yavaşlamaya devam etti.

. TL cinsi mevduatlar haftalık %1,7 artış kaydederken kredi hacmi yatay kaldı. TL cinsi mevduat faiz oranları ortalama %14-19, TL cinsi kredi faiz oranları ortalama %18-32 aralığında. Yabancı para kredi hacmi ise düşüşünü sürdürerek 132,5 milyar dolara geriledi.

. Gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 128,0 milyar dolar ile önceki haftaya göre 0,3 milyar dolar arttı, tüzel kişilerin 85,3 milyar dolar ile önceki haftaya göre 2,7 milyar dolar arttı, böylece bankacılık dışı yurt içi DTH büyüklüğü 213,3 milyar dolara yükseldi. Bankacılık dışı yurt içi toplam DTH hacmi en son 24 Aralık 2021’de 239 milyar dolar ile zirve yapmıştı.

. Bankacılık sistemi yabancı para varlık ve yükümlülüklerinin farkını gösteren net genel pozisyonu 4,6 milyar dolar ile önceki haftaya göre değişmedi. Sektörün net döviz pozisyonu 6,5 milyar dolar ile Haziran 2022’de tarihi yüksek seviyesini görmüştü.

. Merkez Bankasında tutulan uluslararası rezervler 114 milyar dolar ile önceki haftaya göre 6,9 milyar dolar arttı; altın rezervleri 40,7 milyar dolar ile önceki haftaya göre 1,7 milyar dolar arttı, brüt döviz rezervleri 73,2 milyar dolar ile önceki haftaya göre 5,2 milyar dolar arttı.

. Merkez Bankasının net rezerv açığı önceki haftaya göre 4,4 milyar dolar düşüşle 60,4 milyar dolara geriledi.

. Yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stokları toplamı 21,4 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 1,7 milyar dolar arttı.

. Aynı hafta, yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 136 milyon dolarlık net satış, DİBS’te 128 milyon dolarlık net satış yaptı, böylece yılbaşından bu yana yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 3,5 milyar dolarlık, DİBS’te ise 2,4 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi.

 

#banka #faiz #kredi #likidite #mevduat #para #rezerv #tcmb

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler