Sosyal Medya

Gündem

Murat Yetkin: Batıyla silah işleri açılıyor: hem F-16, hem SAMP-T

NATO Zirvesi Türkiye’nin ABD ve AB’den tıkanan silah alım (ve ortak üretim) projelerinin önünü açacak gibi görünüyor. İtalya Başbakanı Mario…

Murat Yetkin: Batıyla silah işleri açılıyor: hem F-16, hem SAMP-T

NATO Zirvesi Türkiye’nin ABD ve AB’den tıkanan silah alım (ve ortak üretim) projelerinin önünü açacak gibi görünüyor. İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi dün (5 Temmuz) Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan SAMP-T hava savunma sistemi için imza aşamasına gelmeyi konuştuklarını söyledi. Aynı saatlerde bir basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini söyledi.

F-16: Kongre engeli aşılabilir mi

Biden, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusu önündeki engelleri kaldırmasından sonra Erdoğan ile yaptığı görüşmede, konuyu Erdoğan’ın açması üzerine Vaşington’a döner dönmez konuyla ilgileneceğini söylemişti. Önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’dan S-400 hava savunma füzesi alımı üzerine Türkiye’yi -ortak üretici olduğu- F-35 programından çıkarması ardından Türkiye hava savunma açığını kapatmak için yeni model 40 F-16 uçağı ve 80 güncelleme takımı almak için başvurmuştu. Satış için Kongre onayı gerekiyor ama Kasım seçimlerine hazırlanan Kongre’de Erdoğan karşıtı bir hava var. Türkiye’nin Ukrayna Krizinde oynadığı rol nedeniyle yumuşayan bu hava Yunanistan’ın çabalarıyla tersine döndü ancak Türkiye’nin terörizmle mücadele şartları nedeniyle koyduğu engeli Üçlü Muhtıra ile kaldırmasıyla yine değişti.

Cumhurbaşkanının Dış ve Güvenlik Politikaları Danışmanı İbrahim Kalın’ın 2 Temmuz’da İstanbul’a gelen Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarından Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede F-16 konusu da ele alındı. Beyaz Saray açıklaması, henüz yeni bir gelişme olmasa da Kongre engelini aşma çalışmasının sürdüğünü gösteriyor.

S-400 yerine SAMP-T olabilir mi?

Türkiye Fransa-İtalya ortak yapımını SAMP-T hava savunma sistemi konusunda uzun süredir görüşüyor. SAMP-T Amerikan Patriot sisteminden daha modern, Rusya’dan alınan S-400’lerle başa çıkabilecek, ancak NATO standardına uyumlu bir savunma füzesi sistemi. Halen Fransa, İtalya, İngiltere’nin yanı sıra Yunanistan, Mısır, Suudi Arabistan, Katar silahlı kuvvetleri dahil kullanımda.

Görüşmeler EUROSAM tarafından üretilen sistemin üst modeli Aster-30’un Türkiye’nin talepleri de dikkate alınarak yeniden tasarımı ve teknoloji transferi ile birlikte Türkiye’nin de katılımıyla üç ülkenin ortak üretimi üzerinden yürütüldü. Yani hayata geçirilebilirse SAMPT sistemi mevcut modellerden biri değil, Türkiye’nin savunma ihtiyaçları da dikkate alınarak hazırlanan bir üst model olması bekleniyor.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler