Sosyal Medya

Gündem

Mısır’dan Türkiye’ye tepki: Suriye ve Irak’ın egemenlik ihlallerine son verin

Mısır Dışişleri, Türkiye ile İran’ın Suriye ve Irak’taki hava saldırılarına tepki gösterdi. Erdoğan ile Sisi’nin tokalaşmasının tartışıldığı bir dönemde gelen…

Mısır’dan Türkiye’ye tepki: Suriye ve Irak’ın egemenlik ihlallerine son verin

Mısır Dışişleri, Türkiye ile İran’ın Suriye ve Irak’taki hava saldırılarına tepki gösterdi. Erdoğan ile Sisi’nin tokalaşmasının tartışıldığı bir dönemde gelen açıklamada, “iki kardeş Arap ülkenin egemenliklerinin ihlal edilmemesi” çağrısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi ile el sıkışmasına ilişkin tartışma sürerken, Kahire’den Türkiye’ye Suriye ve Irak’taki hava saldırıları nedeniyle tepki geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile İran’ın Suriye ve Irak’ta düzenledikleri hava saldırılarından endişe duyduklarını açıkladı.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, Suriye ve Irak için “iki kardeş Arap ülke” nitelemesi yapılarak şöyle denildi: “Mısır, iki kardeş Arap ülkesi olan Suriye ve Irak’ın, son günlerde peş peşe sahne olduğu İran ve Türkiye saldırılarını büyük bir endişe ile takip ediyor. Bu saldırılar, iki ülkenin egemenliklerini kendi topraklarında ihlal ediyor” denildi.

‘GERİLİM DERHAL DÜŞÜRÜLMELİ’

Gelişmeleri anlık olarak ve endişeyle izlediklerini belirten Mısır Dışişleri Bakanlığı, “kan dökülmesine son verilmesi ve bölgede daha fazla istikrarsızlık unsurunun ortaya çıkmaması” adına taraflara gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

Mısır’ın Türkiye’ye tepkisi, Erdoğan ile yıllar boyunca ‘darbeci’ ve ‘katil’ diye andığı Sisi’nin Katar’daki Dünya Kupası’nın açılışında gülümseyerek el sıkışmasının ardından geldi. Erdoğan, Mısır’da 2013’te Sisi tarafından yapılan askeri darbeye en sert dille karşı çıkan liderlerden biriydi.

NE OLMUŞTU?

Mısır’da Müslüman Kardeşler mensubu Muhammed Mursi, 30 yıllık Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün halk isyanıyla devrilmesi sonrasında ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak Mursi’nin kendisi de tüm yetkileri elinde toplayan bir kararname çıkarmış, buna karşı haftalar süren protestolara rağmen geri adım atmamıştı.

3 Temmuz 2013 tarihinde Abdülfettah Sisi askeri darbe yaparak, Muhammed Mursi’yi devirmişti. Türkiye ise bu darbeye en sert tepkilerden birini gösteren ülke olmuş, iki ülkenin ilişkileri kopmuştu.

Bir süre önce normalleşme süreci başlamış, dokuz yıl aradan sonra bakan düzeyindeki ilk ziyaret gerçekleştirilmiş ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mısır’a gitmişti.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler