Sosyal Medya

Genel

Latuff’un Erdoğan karikatürüne sansür

Carlos Latuff’un çizdiği karikatürlere gelen erişim engelinde gerekçe Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişilik haklarının ihlali. İstanbul…

Latuff’un Erdoğan karikatürüne sansür

Carlos Latuff’un çizdiği karikatürlere gelen erişim engelinde gerekçe Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişilik haklarının ihlali.

İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, diken.com.tr’de yayımlanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili 10 haberle erişim engeli getirdi ve haberin silinmesine hükmetti.

Mahkemenin silinmesini istediği içeriklerin beşi Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff’un karikatürlerinin yer aldığı haberler. Mahkeme kararın gerekçesi olarak içeriklerin kişilik haklarını ihlal etmesini gösterdi.

Kararı İfade Özgürlüğü Derneği duyurdu. Derneğin çalışması olan EngelliWeb’in sosyal medya hesabından karara ilişkin şu paylaşımı yaptı:

Latuff’a yapılan ilk sansür değil

Mahkemeler, daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başvurusu üzerine Carlos Latuff’un karikatürlerinin erişime engellenmesi kararları vermişti.

Hem Latuff’un çizimlerini paylaştığı blogu tamamen engellenmiş, hem de çizimleri paylaşan haber sitelerinin sayfaları sansüre uğramıştı.

2020’de 5 binden fazla habere sansür

İfade Özgürlüğü Derneği’nin geçen sene Fahrenheit 5651: Sansürün Yakıcı Etkisi başlığıyla açıkladığı rapora göre 2020’de 236 sulh ceza hakimliği tarafından verilen 819 farklı kararla erişime engellenen 5 bin 645 haber adresi (URL) var. Bu haberlerden 4 bin 620 tanesi (yüzde 81) haber siteleri tarafından yayından kaldırıldı.

Ayrıca 2020’de toplamda 58 bin 809 web sitesi erişime engellendi. Son 14 yılda ise Türkiye’den 467 bin 11 web sitesi 764 farklı kurum (mahkemeler ve idari kurumlar) tarafından verilen 408 bin 808 farklı sansüre uğratıldı. Dernek 2021 raporunu henüz yayımlamadı.

 

 

bianet.org

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler