Sosyal Medya

Gündem

Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir uyardı: Konutlarda kesinti olabilir

Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir: Gaz kesintisi nedeniyle sanayide yaşanan zarar, gerçek enflasyon üzerinden yine tüketicilere yansıyacak. Erken seçim için…

Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir uyardı: Konutlarda kesinti olabilir

Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir: Gaz kesintisi nedeniyle sanayide yaşanan zarar, gerçek enflasyon üzerinden yine tüketicilere yansıyacak. Erken seçim için ortam kollayan iktidar, şimdilik konutlarda doğrudan kesinti yapmadı ama kriz sürerse o da gündeme gelebilir.

 

Türkiye için, mevcut yeraltı gaz depolama kapasitesinin son derece yetersiz olduğunu, kriz dönemlerinde günlük geri alınabilecek miktarların, Silivri için 28, Tuz Gölü için 40 milyon metreküp olduğunu anlatan Pamir, “Ancak Tuz Gölü depomuzda bu miktar çekiş devam etse, 5-6 günlük gaz kaldı. Eğer kriz uzarsa depo olarak sadece Silivri’ye dayanılacak. Bunlar son derece yetersiz” dedi.

 

Karadeniz gazı ile ilgi de Pamir, “Çeşitli parametrelere bağlı olarak ve çok uzun sürede belli bir yüzdesi üretilebilir. Ancak daha bu noktaya gelinmeden çok önce, tamamı yabancı şirketlere “anahtar teslimi” olarak verilen üretim “faaliyetleri” için milyarlarca dolarlık anlaşmalar yapıldı. Atın önüne araba koşulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

 

ZARAR TÜKETİCİYE YANSIYACAK

– Gaz kesintisinin hem iş dünyasına hem yurttaşa faturası ne olacak?

 

İlk aşamada, gaz kesintisi çift yakıtlı (gaz ve diğer yakıtlarla) santrallara, gazla çalışan santrallara ve sanayiye yönelik kesintiler yapıldı. Sanayide milyarlarca dolarlık zarar oluştuğu açıklanırken, santralların yetersiz üretimi nedeniyle de elektrik kesintileri de çarpan etkiyle yaşamı olumsuz etkiledi. Sanayiye yapılan kesintinin 29 Ocak’ta, elektrik kesintilerinin 31 Ocak’ta bitirileceği açıklandı. Ancak böyle olup olmadığını, sanayi kuruluşlarının açıklamalarına bakarak göreceğiz. Konutlara henüz doğrudan bir kesinti olmadı. Ancak birincisi, sanayide yaşanan zarar, gerçek enflasyon üzerinden gene tüketicilere yansıyacak. Erken (baskın) seçim için ortam kollayan iktidar, şimdilik konutlarda doğrudan kesinti yapmadı ama kriz (arz eksikliği) sürerse o da gündeme gelebilir.

 

Kaynak:  Cumhuriyet, Şehriban Kıraç, söyleşiden kısa alıntıdır

 

 

Çetin Ünsalan Yazdı: Elektrik faturalarına önlem geliyor!

 

PLASFED: Elektrik Fiyatlarındaki Artış Sanayinin Uzun Vadeli Kalkınmasını ve Üretimi Etkileyecek!

 

Sektörel Güncel Gelişmeler | Enerji: Doğal gazdaki arz sıkıntısı elektrik üretimini sınırlandırıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler