Sosyal Medya

Gündem

Avrupa Merkez Bankası’na dikkat: Bu Yıl Sıfırın Üzerindeki Oranları ‘Makul’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi ekonomisinin başka bir aksilik yaşamaması durumunda faiz…

Avrupa Merkez Bankası’na dikkat: Bu Yıl Sıfırın Üzerindeki Oranları ‘Makul’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi ekonomisinin başka bir aksilik yaşamaması durumunda faiz oranlarının bu yıl sıfırın üzerine çıkabileceğini söyledi.

Paris’te yaptığı bir konuşmada, Fransa Merkez Bankası başkanı, ECB’nin net tahvil alımlarını Haziran ayı sonunda sonuçlandırması gerektiğini de öne sürdü ki bu mevduat oranını mevcut -% 0.5 seviyesinden yükseltmek için gerekli bir öncül.

Villeroy Cuma günü yaptığı açıklamada, “Faiz oranlarına ilişkin ileriye dönük rehberliğimizin üç koşulu, kişisel yargıma göre, yerine getirildi” dedi. “Öngörülemeyen yeni şoklar dışında, bu yılın sonuna kadar pozitif bölgeye girmenin makul olduğunu düşünüyorum.”

25 üyeli Yönetim Konseyi’nin daha ılımlı ama etkili politika yapıcılarından birinin yorumları, rekor enflasyonun modası geçmiş hale getirdiği yıllarca süren teşvikleri geri alma planlarına ivme kazandırıyor. Açıklamalar ABD’den İzlanda’ya ve Hindistan’a kadar borçlanma maliyetlerinde artışlar yapıldığı hafta geldi.

Para piyasaları Temmuz ayında ECB’den çeyrek puanlık bir artışı fiyatlıyor ve Ekim ayına kadar bu büyüklükte iki hamle daha görerek bunun ötesinde sıkılaştırma hızına dair bahisleri artırdı. Almanya’nın iki yıllık tahvil getirileri yükseldi.

Villeroy’un planları, ECB’nin şimdi ne kadar hızlı hareket etmesi gerektiği konusunda bugüne kadarki en iddialı planlar arasında. Para piyasaları zaten Temmuz ayında çeyrek puanlık bir faiz artışı ve yıl sonuna kadar 93 baz puanlık sıkılaştırma bekliyor.

Giderek artan sayıda yetkili, ECB’nin Temmuz toplantısında faiz oranlarının yülseltilmesini önerdi ve Finlandiyalı Olli Rehn Perşembe günü bunu yapan en son kişi oldu. Belçikalı Pierre Wunsch da bu yıl faizlerin pozitife dönebileceğini söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler