Sosyal Medya

Genel

Yöneylem Aralık anketi: AKP Oylarında artış kalıcı olur mu?

Milletvekili Genel Seçimi AK Parti, ekonomik dalgalanmalar sonucunda Kasım ayında kaybettiği oyları Aralık ayı sonunda geri kazanmış görünmektedir. Geçen aya…

Yöneylem Aralık anketi:  AKP Oylarında artış kalıcı olur mu?

Milletvekili Genel Seçimi

AK Parti, ekonomik dalgalanmalar sonucunda Kasım ayında kaybettiği oyları Aralık ayı sonunda geri kazanmış görünmektedir. Geçen aya kıyasla AK Parti’nin oy oranında 2,6 puanlık bir artış söz konusudur.

“Bu Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 26’9’u AK Parti’yi, yüzde 26,3’ü CHP’yi, yüzde 10,4’ü İYİ Parti’yi, yüzde 8,2’si HDP’yi ve yüzde 4,7’si MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir.

Kararsızlar, yüzde 10,4; oy kullanmama eğilimde olanlar yüzde 7,1 olarak ölçülmüştür.

Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 41’dir.

Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçülmektedir. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,8, Cumhur İttifakı yüzde 34,8 seviyesindedir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 61,9’u muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38,1’dir.

 

Seçmenlerin yüzde 61’i “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 25’i “iyi yönetiliyor” demektedir. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirilmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde “asla oy vermem” diyenler son bir ayda 3,2 puanlık gerilemeyle yüzde 56,4 seviyesinde ölçülmüştür.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 33’ü Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 12’si Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 2; oy kullanmam diyenler yüzde 14 seviyesindedir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 41’i İmamoğlu’nu, yüzde 10’u Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 1,6; oy kullanmam diyenler yüzde 8,6 seviyesindedir.

 

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçülmüştür.

Aralık Ayı Gündemi

Seçmenlerin yüzde 17,5’i Türk lirasının rekor değer kaybına uğradığı dönemde yüksek fiyattan döviz aldığını ifade etmiştir. Söz konusu yüzde 17,5’lik kesime bu dönemde döviz aldığı için ekonomik bir kayba uğrayıp uğramadığı sorulduğunda zarara uğrayanların oranı yüzde 75,5 olarak ölçülmüştür.

“Sizce iktidarın yürürlüğe koyduğu yeni ekonomik model ve son düzenlemeler vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermek için yeterli olacak mıdır?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde yüzde 73,2’lik bir kesim yeni ekonomi politikalarının sorunları çözmeye yeteceğini düşünmediğini ifade etmiştir. Yeni ekonomik modelin sorunları çözeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20,2 olarak ölçülmüştür.

 

Vatandaşlara “asgari ücrete yapılan zam ve son dönemdeki ekonomik düzenlemelerin iktidarın oy oranında bir artışa yol açtığını ya da açacağını düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru sorulmuştur. Buna göre seçmenlerin yüzde 68’i iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade ederken, yüzde 25’lik bir kesim iktidarın oy oranını arttıracağını öne sürmüştür.

 

İBB teftişiyle ilgili olarak, seçmenlerin yüzde 33’ü İçişleri Bakanlığı’nın görevini yerine getirdiğini düşündüğünü ifade etmiştir. Buna karşılık iktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34,5; bunun Ekrem İmamoğlu’nu yıpratmaya yönelik bir hamle olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,2 olarak ölçülmüştür.

Türkiye’nin En Önemli Sorunları

Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna seçmenler aylardır açık arayla ekonomik kriz olarak yanıt vermektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında topladığımızda Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi, tüm seçmenler tarafından öncelikle dile getirilmektedir.

 

Ekonomiyle ilgili sorunlar dışarıda bırakıldığında en dikkat çekici sorunlar olarak adaletsizlik ve eğitimle ilgili sorunlar öne çıkmaktadır. Koronavirüs salgını ise gündemdeki yerini kaybetmektedir.

Ekonominin Durumu ve Gelecek Beklentisi

Seçmenlerin yüzde 74’ü Türkiye’nin geçen yıla göre daha kötü bir durumda olduğunu düşünüyor. Seçmenlerin yüzde 58’i Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Gelecek yılın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21.

 

Aile Ekonomisinin Durumu ve Gelecek Beklentisi

Seçmenlerin yüzde 51,2’si geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir.

Her 100 seçmenden 60’ı kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade ediyor. Kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 10.

 

Seçmenlerin yüzde 49,5’i gelecek yılın kendileri için bu yıldan daha da kötü olacağını düşünmektedir.

 

 

Gelecek Partisi / Özdağ: AKP’den yaklaşık 40 milletvekili ile görüşüyoruz

 

Parlamenter sisteme dönüş çalışmasında muhalefetin “ortak metin” krizi çözüldü

 

 

AKP’den kopan muhafazakâr Kürt seçmeninin eğilimi ne yönde?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler