Sosyal Medya

Genel

TEDMEM: Her iki yükseköğretim mezunundan biri işsiz

TEDMEM’in hazırladığı rapora göre Türkiye eğitimde sınıfta kaldı. Raporda, 3-5 yaş aralığında eğitime katılan çocuk oranı OECD ülkeleri arasında en…

TEDMEM: Her iki yükseköğretim mezunundan biri işsiz

TEDMEM’in hazırladığı rapora göre Türkiye eğitimde sınıfta kaldı. Raporda, 3-5 yaş aralığında eğitime katılan çocuk oranı OECD ülkeleri arasında en düşük düzeyde kaldı. Bir seneden fazla işsiz kalanlar ise OECD ortalamalarının tam tersine eğitim düzeyi yükseldikçe artıyor. Rapora göre, yükseköğretim mezunu işsizlerin yaklaşık yarısı 12 aydan uzun süredir işsiz.

Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, “Bir Bakışta Eğitim 2022 Türkiye Üzerine Değerlendirme ve Öneriler” raporunu yayınladı.

Raporda; Türkiye’de 25-34 yaş aralığındaki yükseköğretim mezunu genç yetişkin oranı 2000 yılına kıyasla dört katına çıktığı, ancak bu orana rağmen Türkiye’nin hâlâ OECD ortalamasının gerisinde olduğu belirtildi. Raporda, şu saptamalara yer verildi:

Türkiye’de 25-64 yaş aralığındaki her 2 yetişkinden 1’i ortaöğretim mezunu dâhi değildir.

Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 60’ı eğitimde değildir. Bu rakamın sadece yüzde 28’inin istihdamda olduğu göze çarpmaktadır.

Türkiye, 18-24 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranının yüzde 32,2 en yüksek olduğu OECD ülkesidir.

Türkiye hem yükseköğretim mezunlarının hem de ortaöğretim mezunlarının istihdam oranlarının en düşük olduğu OECD ülkesidir.

Türkiye’de işsiz nüfus içinde 12 aydan uzun süredir işsiz olanların oranı OECD ortalamalarının tam tersine eğitim düzeyi yükseldikçe artmaktadır. Yükseköğretim mezunu işsizlerin yaklaşık yarısı 12 aydan uzun süredir işsizdir.

Türkiye’nin 3-5 yaş aralığında erken çocukluk eğitimine katılımın en düşük düzeyde gerçekleşen OECD ülkesinin olduğu belirtilen raporda, bunun yanı sıra tüm eğitim kademelerinde öğrenci başına en düşük harcama yapan OECD ülkeleri arasında olduğu da ifade edildi.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler