Sosyal Medya

Genel

Sanayicilerden son uyarı:   İhracat pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız

Enerji zamları sanayicinin belini büküyor.  Bugün açıklanan imalat sanayi PMİ 10 ay sonra daralma bölgesine girerken. SAMEKK PMI martta önceki…

Sanayicilerden son uyarı:   İhracat pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız

Enerji zamları sanayicinin belini büküyor.  Bugün açıklanan imalat sanayi PMİ 10 ay sonra daralma bölgesine girerken. SAMEKK PMI martta önceki aya göre 0,8 puan artarak 54,3’e yükseldi. Fakat,  sanayi sektörü endeksi 1,8 puanlık azalışla 52,1’e geriledi.  AB’nin resesyonla boğuştuğu bir ortamda, Rus ve Ukrayna pazarında da kayıplar yaşayan ihracatçılar  büyük sıkıntı içinde.

 

Çimento, cam ve seramik sanayicilerinden doğalgaz zammına  ilk tepki geldi: “Bu tablo bizi AB firmaları karşısındaki rekabet gücümüzü ve dünya genelinde ise zor kazandığımız ihracat pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor”…

 

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, (ÇCSİB) son zamlarla Türkiye’de sanayide kullanılan gazın metreküpünün bazı AB ülkelerinden daha pahalı hale geldiğini söyleyerek “İhracat pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

 

 

 

Sözcü’nün haberine göre mevcut enerji maliyetlerinin, AB’deki rakiplerinin de üzerine çıkacak seviyeye geldiğini söyleyen Çenesiz, “Örneğin İtalya’da ve İspanya’da sanayide kullanılan gazın metreküpü 0,5 euro. Bizde yapılan son zamla birlikte bu fiyatın üstüne çıkılmış oldu” dedi.

 

 

 

“Bu tablo bizi AB firmaları karşısındaki rekabet gücümüzü ve dünya genelinde ise zor kazandığımız ihracat pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor” diyen Çenesiz, “İhracatta rakip ülkeleri geride bırakmaya başladığımız bir dönemde bu risklerden dolayı endişeliyiz” diye konuştu.

 

 

 

“Kredi limitlerinin artırılması talebi”

 

Çenesiz, “Sanayicilerin işletme sermayesi ihtiyacının giderek arttığı son dönemde, uzun vadeli kontratlarla sabit fiyatlı doğalgaz satışı, doğalgaz ödemelerinde vade ve KDV indirimi, ihracat kredi limitlerinin artırılması gibi önlemler alarak, ihracatın olası risklerine yönelik tedbirler devreye alınmalıdır” dedi ve şöyle devam etti:

 

“Bunların yanında Eximbank’ın enerji maliyetlerindeki artış oranında ihracat kredi limitlerini yükseltmesi de ihracatçılarımızın işletme sermayesi artışı ihtiyacına destek olacaktır.”

 

 

 

Kaynak:  Haberdar

 

 

Çetin Ünsalan Yazdı: Sanayici müteahhitler için mi var?

 

Sektörel Güncel Gelişmeler: Enerjide arz güvenliğine ilişkin riskler öne çıkıyor

 

Doğalgaz ve elektrik tarifelerine bir zam daha!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler