Sosyal Medya

Genel

Sağlıkta Yeni Şok; 18 Hastane SGK Sisteminden Çıktı, 1 milyon hasta etkilenecek!!

SGK’nın özel hastanelerin ‘kısmi branş’ anlaşmalarını feshetmesi sonrası 18 hastane SGK sisteminden çıktı. Uzmanlara göre, bu karar yaklaşık 1 milyon hastayı mağdur edecek...

Sağlıkta Yeni Şok; 18 Hastane SGK Sisteminden Çıktı, 1 milyon hasta etkilenecek!!

SGK’nın özel hastanelerin ‘kısmi branş’ anlaşmalarını feshetmesi sonrası 18 hastane SGK sisteminden çıktı. Uzmanlara göre, bu karar yaklaşık 1 milyon hastayı mağdur edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 27 Mayıs’ta yayınladığı genelge ile kurumla anlaşmalı özel hastanelere “kısmi branşlar”da değil “bütün branşlar”da hasta kabul etme zorunluluğu getirdi.

Türkiye’de faaliyet gösteren bin 419 özel hastaneden kısmı branş anlaşması olan 24 hastaneyi ilgilendiren karar sonrası 18 hastane SGK sisteminden çıkma kararı alırken, 6 hastane tüm branşlarda SGK’lı hasta kabulünü onayladı.

Böylece sadece kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, acil ve hiperbarik oksijen gibi branşlarda hastadan fark ücreti alınmaksızın, tüm masrafların SGK tarafından karşılanması uygulamasına son verilmiş oldu.

BAŞKA HASTANE VE DOKTOR ARAYIŞI

Müzeyyen Yüce’nin Gazete Duvar‘da yayınlanan haberine göre; SGK sisteminden çıkan hastanelerde tedavileri devam edenler kanser, organ nakli, kalp damar ameliyatları için başka hastane ve doktor arayışına girerken, uzmanlara göre bu karar hastaların harcamalarını da artıracak.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan İstanbul Tabip Odası, özel hastaneler tüm branşlarda SGK’yla anlaşsa bile her branş için kadrolarının yüzde 40’ının kurum kapsamı dışında kalabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu hastanelerde ise her branş için kadronun yüzde 60’ının SGK’da tanımlı olması yeterli. Yani yüzde 40 SGK kapsamı dışında kalabiliyor. Dolayısıyla aslında hastanelerin ‘kısmi hali’ devam ediyor.

TAKİPLERİN NE OLACAĞI BELİRSİZ

Ancak sistem içine girmeyen hastanelerde takipli hastaların ‘kardiyoloji, onkoloji, organ nakli’ gibi bölümlerdeki takiplerinin bir süre sonra ne olacağı belirsiz. Hastaların izlemleri sadece bulunduğumuz zamanı, birkaç günü kapsamaz. Aylarca, yıllarca takip gerektiren hastaların ceplerinden daha fazla para çıkmasının yolu açıldı.”

SİSTEMDEN ÇIKAN HASTANELERİN ÇOĞU İSTANBUL’DA

Binlerce hekimin bu hastanelerde çalıştıkları ve türlü gerekçelerle hak kaybına uğratıldıklarını söylenen açıklamada, şöyle devam edildi: “Bu düzenlemenin halkın sağlığı derdiyle yapıldığını düşünmüyoruz. AKP iktidarının sağlık sisteminde yarattığı ‘bozuk düzen’ içinde dikkat dağıtma çabası olarak değerlendiriyoruz. Gerek bu hastanelerde çalışan hekim meslektaşlarımızın gerekse de hastaların yaşayacağı mağduriyetin takipçisiyiz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler