Sosyal Medya

Genel

SABAH Raporu:  Rusya’da mevduata saldırı, piyasalar sakin, emtia pazarı  kaos içinde

Putin-Zelensky görüşmesinde sonuç elde edilemedi fakat hisse senetleri sakinleşti. Dün gün içinde  Stoxxs600 ve Wall Street vadelileri ağır kayıplar yaşadı.…

SABAH Raporu:  Rusya’da mevduata saldırı, piyasalar sakin, emtia pazarı  kaos içinde

Putin-Zelensky görüşmesinde sonuç elde edilemedi fakat hisse senetleri sakinleşti. Dün gün içinde  Stoxxs600 ve Wall Street vadelileri ağır kayıplar yaşadı.  Ancak, gece saatlerinde Stoxx600 günü sadece %0.2 gerilemeyle kapattı. DJ ve S&P500  ufak miktarda geriledi. Asya’da ilk işlemlerde Nikkei225 hızla yükseliyor. Çünkü Rusya-Ukrayna krizinde tarafların Belarus’un Gomel kentinde yaptığı görüşme yaklaşık 6 saat sürdü. Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

 

Salı sabahı Asya’da ABD 10 yıl vadeli devlet tahvillerinde müthiş bir riskten kaçış rallisi var. Getiri bir günde 6 baz  puan gerilemeyle %1.84. Rus rublesi aşağıda sayacağımız tedbirlere rağmen, dolara karşı 119’a geriledi. Dolar Endeksi de riskten kaçıştan destek alarak 97.24’te, gözü yukarı bakıyor. Dolar/TL güne sakin başladı. Asya kotasyonları 13.84. Şahsi görüşümüz, TCMB Pazartesi yine dövize müdahale etmiş olabilir.

 

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) krizden çok sarsıldı. Dün MSCI GOP Hisse Endeksi %0.2 gerilerken, Rus saldırısı başladığından bu yana kaybı %3. MSCI GOÜ FX Endeksi  Pazartesi %0.6 kayıpla geçen Eylül’den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Brent ve altın fiyatları hakkında henüz bilgimiz yok, CNBC kotasyon göstermiyor. Ancak, Bloomberg’e göre, emtia pazarında tam anlamıyla bir kaos var. Bir çok global banka Rusya’dan emtia ithalatı ve ihracatına finansman sağlamıyor, SWIFT yaptırımlarının netlik kazanmasını  bekliyor. Karadeniz’de ticaret durdu. Ukrayna limanları kapalı, sigorta şirketleri Karadeniz’e çıkacak gemileri sigorta etmiyor.

CNBC’ye göre, Rus Merkez Bankası’nın yurt dışına para transferini yasak etmesi ve yabancı yatırımcıların Rus piyasalarında satış işlemlerini dondurmasına rağmen, halkta panik var. Rusların servetlerini yurtdışına kaçırmak için kripto alımına başladığı duyumları var. ATM ve banka şubelerinin önünde uzun kuyruklar gözleniyor.

Nasdaq Inc. ve Intercontinental Exchange Inc. (ICE.N) NYSE, Rusya merkezli şirketlerin hisse senetlerinin alım satımını geçici olarak durdurdu—BloombergHT.  MSCI Rus varlıklarını endekslerden çıkartabilir—doğal olarak Türkiye’nin payı artar.

 

Gün içinde yenilenecek

 

Beste Naz Süllü: “Rusların 200 Milyar Dolarlık Kripto Rezervi ve Bitcoin’in Belirsizliği…”

 

Goldman Sachs Ukrayna krizinin emtialarda hızlı yükselişe neden olmasını bekliyor

 

FÖŞ anlattı:  Ukrayna Gerginliği Elektriğimizi Kesebilir

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler