Sosyal Medya

Döviz

Petrol tırmanıyor, yatırımcıları dikkati OPEC+’da: 1 veya 2 milyon varil üretim kesintisi çıkabilir

Petrol, Çin’in katı kısıtlamalara karşı yaygın protestoların ardından Covid-19 ile başa çıkma yaklaşımını geliştirmesiyle yükseldi. Fakat petrol yatırımcıları asıl talep…

Petrol tırmanıyor, yatırımcıları dikkati OPEC+’da: 1 veya 2 milyon varil üretim kesintisi çıkabilir

Petrol, Çin’in katı kısıtlamalara karşı yaygın protestoların ardından Covid-19 ile başa çıkma yaklaşımını geliştirmesiyle yükseldi. Fakat petrol yatırımcıları asıl talep zayıflığına karşı yeni bir üretim kesintisi açıklaması beklentisiyle dikkatlerini 4 Aralık’taki OPEC+ kararı üzerinde toparlamakta.

West Texas Intermediate, varil başına 79 dolar civarına yükseldi. Pekin, sağlık uzmanları tarafından ekonominin yeniden açılması için çok önemli görülen bir hareket olan yaşlılar arasında aşılamayı destekleyeceğini söyledi. Fiyatlar, hafta sonu dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısındaki huzursuzluğun ardından Pazartesi günü yükselişe geçti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri (OPEC+), bu hafta sonu üretim politikasını değerlendirmek için bir araya geldiklerinde arz kesintilerini düşünebilirler ve potansiyel olarak üyeler Ekim ayında en son toplandıklarında kararlaştırılan engelleri derinleştirebilir. Toplantı, blok bir fiyat sınırı üzerinde anlaşmaya varmak için mücadele eden Avrupa Birliği’nin Rus akışlarını engellemesi için son karar tarihinden önce geliyor.

Petrol, kötüleşen talep beklentileri eşliğinde bu ay yaklaşık %9 kaybetti. Daha sıkı para politikasının tüketimi yavaşlatacağına dair endişelerin yanı sıra Çin’deki taleple ilgili şüpheler, OPEC + ‘nın geçen ay büyük bir üretim kesintisi ilan etmesine neden oldu ve gruptan delegeler şimdi ek indirimlerin bir seçenek olabileceğini söylüyor.

Bu arada, vadeli işlem eğrisinin şekli son haftalarda tersine döndü ve öncekinden daha zayıf bir piyasaya işaret etti.

RBC Capital Markets analistleri müşterilere bir notta “Piyasanın yapısı görünüşte daha derin bir azalmayı haklı çıkarıyor. OPEC’in yaklaşık iki ay önce endişelerini dile getirdiği dinamiklerin aynısı şimdi de ileriye dönük eğride görülebiliyor” dedi.

Piyasa gözlemcileri ittifakın bir sonraki hamlesini tartıyor. Endüstri danışmanı FGE, grubun bocalayan bir pazara karşı 4 Aralık toplantısında üretimi 2 milyon varil daha azaltmaya karar verebileceğini söylerken, RBC, kısmen fiyatların bu hafta nasıl ilerlediğine bağlı olarak arzda herhangi bir değişiklik olmaması ya da 1 milyon varile kadar bir azalma beklediğini söyledi.

Petrol vadeli işlem eğrisinin önündeki zayıflama hızlı oluştu. Pazartesi günü, Brent vadelinin en yakın zaman dilimi, aşırı arzın bir işareti olarak 2020’den bu yana en zayıf seviyesinde kapandı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler