Sosyal Medya

Genel

İki anket, tek sonuç:  MAK ve Avrasya

Bu haberde Haziran’da yayınlanan iki anketin sonuçlarını paylaşıyoruz.  Merkez sağ ve sol tandanslı  iki araştırma şirketinin sonuçları büyük ölçüde örtüşüyor.…

İki anket, tek sonuç:  MAK ve Avrasya

Bu haberde Haziran’da yayınlanan iki anketin sonuçlarını paylaşıyoruz.  Merkez sağ ve sol tandanslı  iki araştırma şirketinin sonuçları büyük ölçüde örtüşüyor.

MAK CEO Mehmet Ali Kulat: “AK Parti şu anda yüzde 28 civarında seyrediyor. Yüzde 28’in içerisinde 2 puan kadar kentte yaşayan HDP’li Kürt seçmenin kendilerini AK Parti içinde kamufle etme durumu var.”

Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, 26 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen seçim anketinin sonuçlarını yayımladı. Ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Erdoğan’a fark atıyor.

 

İşte MAK  anketi

 

MAK Araştırma, Mayıs ayı seçim anketini yayınladı. MAK danışmanlığın başındaki Mehmet Ali Kulat, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası programında sonuçları değerlendirdi. Kulat, “24 Haziran’dan bu yana AK Parti ayda 0.4-0.8 puan arasında oy kaybediyor” dedi.

Ali Kulat’ın açıklamalarından satırbaşları:

‘’24 Haziran seçimlerini baz alarak araştırmamızı gerçekleştirdik. 24 Haziran’dan bu güne kadar AK Parti ortalama her ay 0.4 ile 0.8 puan arasında oy kaybediyor. Libya dönemi yani Mavi Vatan meselesinin olduğu dönemde milli duygular dinamik hale gelmiş ve yaklaşık 2 puanlık o ay oy artışı olmuş bir de Azerbaycan’a verilen askeri destek sürecinde yaklaşık 2 puanlık bir artış ama bu tür artışlar 1 ay sonra otomatik olarak inmiş. Mesela seçimin olduğu ay öyle bir durum olsa 2-3 puanlık artış etkisi olur.”

 

28 GÖRÜNÜMLÜ 26

“Türkiye’de, başta ekonomi olmak üzere adalet algısı ciddi anlamda AK Parti’ye etki ediyor ve AK Parti şuanda 24 Haziran seçimlerindeki hemen hemen her 4 seçmeninden 1’ini hatta daha da fazlası olmaya artık başladı artık kaybediyor. AK Parti şu anda yüzde 28 civarında seyrediyor. Yüzde 28’in içerisinde 2 puan kadar kentte yaşayan HDP’li Kürt seçmenin kendilerini AK Parti içinde kamufle etme durumu var. Farklı endişelerden dolayı anketçilerimize gerçek kanaatlerini söylemeyip herhalde HDP’li seçmen dediğimiz seçmen kitlesi de var. HDP anketlerde baraj altı görünse de aslında baraj üstü, AK Parti de yüzde 28 görünse de yüzde 26 bandında seyrediyor da olabilir’’

 

CHP’DEKİ OY ARTIŞI DİKKAT ÇEKİYOR

“CHP, 24 Haziran seçiminde yüzde 22 bandındaydı ve uzunca bir süre o civardayken oy artışı dikkat çekiyor. Belediyelerde ortaya konulan performans ilgiyi arttırıyor. Yüzde 2-3 oy oranının oradan geldiğini düşünüyoruz. Bu ay oy oranı biraz daha arttı çünkü HDP’nin yüzde 10 barajını açsın diye destek veren ama aslında CHP’li olan seçmenin bir kısmı tekrar partisine dönüyor çünkü seçim barajı yüzde 10’ndan yüzde 7’ye çekilmişti. MHP’deki oy düşüşü, AK Parti ile doğru orantıda devam ediyor çünkü iktidarın yanlışlarının ortağı görülüyor seçmen tarafından.”

 

‘İYİ PARTİ DİKKAT ÇEKİYOR’

“AK Partilileşen MHP, MHP’lileşen AK Parti sadece beraber oldukları için değil kullandıkları dil ve savundukları argümanlar üzerinden birbirlerine artık zarar vermeye başladılar. Bir AK Partili MHP’li gibi konuşmaya, bir MHP’li de AK Parti’yi aşırı savunmaya başladığı için kan kaybına uğramaya başladı. Oyunu arttıran en dikkat çekici parti şu an için İyi Parti. AK Parti’yle yolunu ayıran her dört seçmenden ikisi İYİ Parti’ye giderken geri kalanlar Deva Partisi ve Gelecek Partisi’ne gidiyor.”

 

‘DEVA VE GELECEK’İN OY POTANSİYELİ YÜZDE 6’

“Asabı bozuk seçmen diye adlandırdığımız bir seçmen kitlesi var bu kitlenin bir bölümü Türkiye Partisi’ne bir bölümü de Zafer Partisi’ne oy veriyor. Özellikle Türkiye’nin önemli sorunlarından birisi haline gelmiş olan göçmenler meselesindeki duruşu sebep olabilir. Zafer Partisi de 1.7 bandında gözüküyor. Deva ve Gelecek partileri son dönemde çok iyi performans gösteremediler ama AK Parti ile yolunu ayıran seçmenin müracaat adresi halindeler. İki partinin toplam oy potansiyeli toplamda yüzde 6 bandında seyrediyor.”

 

Ekonomik açıdan bu bayramın, geçen bayramlara göre zor olduğunu belirten ve “Her şey ateş pahası” diyenlerin oranı yüzde 58 olarak ölçüldü.

 

Hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulanların oranı yüzde 81’e ulaştı.

 

Genel seçimde AK Parti’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 27,1, CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranıysa yüzde 25,8 oldu. İYİ Parti yüzde 15,3, HDP yüzde 7,5, MHP yüzde 6,4 olarak ölçüldü. Ankete göre DEVA Partisi yüzde 3, Gelecek Partisi yüzde 2,7 oy alıyor.

Ankete göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti yüzde 28,3, CHP yüzde 27,1, İYİ Parti yüzde 16,1, HDP 7,8, MHP yüzde 6,6, DEVA Partisi yüzde 3,1, Gelecek Partisi yüzde 2,8 oy alıyor.

 

 

 

Avrasya Anketi

 

Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, 26 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde 26 ilde 1500 kişi ile telefonla mülakat yöntemiyle gerçekleştirdikleri seçim anketinin sonuçlarını paylaştı.

 

Ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geçiyor.

 

“Yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak Mansur Yavaş gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre, anket sonuçları şöyle:

 

 

Mansur Yavaş yüzde 44,1, kararsızım ama büyük ihtimalle Mansur Yavaş Yüzde 7,6, Erdoğan yüzde 33,2, kararsızım ama büyük ihtimalle Erdoğan yüzde 5,1, oy kullanmam yüzde 10 iken kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise Mansur Yavaş toplam yüzde 51,7, Erdoğan toplam yüzde 38,3 oranında oy aldı.

 

Ekrem İmamoğlu yüzde 44,3, kararsızım ama büyük ihtimalle Ekrem İmamoğlu yüzde 8,7, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 33,5, kararsızım ama büyük ihtimalle Recep Tayyip Erdoğan yüzde 5,7, oy kullanmam yüzde 7,8 iken kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise Ekrem İmamoğlu toplam yüzde 53, recep Tayyip Erdoğan toplam yüzde 39,2 oranında oy aldı.

 

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,8, kararsızım ama büyük ihtimalle Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 8,7, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 34, kararsızım ama büyük ihtimalle Recep Tayyip Erdoğan yüzde 5,1, oy kullanmam yüzde 9,4 iken kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise Kemal Kılıçdaroğlu toplam yüzde 51,5, Recep Tayyip Erdoğan toplam yüzde 39,1 oranında oy aldı.

 

ERKEN SEÇİM

 

“Erken seçim olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevaplar kararsızlar dağıtılmadan önce:

 

CHP yüzde 28,2

AKP yüzde 27,1

İYİ Parti yüzde 12

HDP yüzde 8,6

MHP yüzde 5

DEVA yüzde 4,4

Gelecek yüzde 1,6

Zafer yüzde 1,4

Saadet yüzde 1

Yeniden Refah yüzde 1

Diğer yüzde 1,6

Kararsız yüzde 8,1

 

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra:

 

CHP yüzde 30,7

AKP yüzde 29,5

İYİ Parti yüzde 13

HDP yüzde 9,2

MHP yüzde 5,4

DEVA yüzde 4,8

Gelecek yüzde 1,8

Zafer yüzde 1,6

Saadet yüzde 1,1

Yeniden Refah yüzde 1,1

DP yüzde 0,4

Diğer yüzde 1,4 oranında oy alıyor.

 

 

Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele karnesi yine kötü

 

KONDA: Yüzde 30’un altına inen AKP, son 15 yılın en düşük seviyesinde

 

FÖŞ yazdı:  Seçim tarihini döviz belirler

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler