Sosyal Medya

Genel

Gezi ile Çarşı davaları ayrıldı; Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Yeniden görülmekte olan Gezi davasının, beraat kararları Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile birleştirilmesinin ardından dördüncü duruşma bugün İstanbul 13. Ağır…

Gezi ile Çarşı davaları ayrıldı; Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Yeniden görülmekte olan Gezi davasının, beraat kararları Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile birleştirilmesinin ardından dördüncü duruşma bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Çarşı davası ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından; 1 Kasım 2017 yılından bu yana tutuklu olan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavalanın da arasında bulunduğu 52 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması görüldü. Mahkeme, Kavala’nın tutukluluğunun devamına, Çarşı davasının Gezi Parkı davasından ayrılmasına ve bir sonraki duruşmanın 21 Mart’ta görülmesine karar verdi.

Mahkeme, dört yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme, Çarşı davasının dosyasının ayrılmasına, Gezi davası dosyasının mütalaasını hazırlaması için iddia makamına gönderilmesine karar vererek davayı 21 Mart’a erteledi.

Gezi davası sanıklarından Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Çiğdem Mater ile birleşen Çarşı davasından bazı sanıklar ve avukatları duruşmada hazır bulundu.

1574 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı, bu celsede tefrik taleplerini ve tahliye talebini değerlendireceklerini belirterek bu konuda beyanları sordu.  Çarşı Davası sanığı müdafii Av. Ersan Şen söz aldı. Ersan Şen, “Birleştirilen dosyaların tekrar ayrılması mümkündür” diyerek dosyaların ayrılmasını talep etti.

Çarşı davası avukatlarından Yıldız İmrek, “Aralarında fiili bağlantı bulunmayan dosyaların birleştirilerek devam etmesi doğru değil. Bu nedenle tefrik talep ediyorum” dedi.

Kavala müdafii Avukatı Köksal Bayraktar, “Bu davalar neden birleştirilmiştir? Davayı muğlaklaştırmak ve dahası Osman Kavala’nın tutukluluğu devam ettirilmek istenmiştir. Birleştirme talep eden mahkeme ile birleştirmeyi kabul eden mahkeme aynı mahkeme olamaz” dedi ve ekledi:

“Bu birleştirme suni bir birleştirmedir. Yargılamada açıklık, aleniyet, berraklık gerekmekte. Bunların hiçbiri yok. Ne fail yönünden ne de fiil yönünden bağlantı var. Bu nedenle birleştirilen davaların ayrılmasını talep ediyoruz.”

Duruşma savcısı, dosyada tutuklu sanık bulunması ve gelinen aşama itibarıyla Çarşı davası sanıklarının dosyasının tefrik edilmesini istedi.

Osman Kavala’nın avukatlarından Deniz Tolga Aytöre tahliyeye ilişkin beyanda bulundu:

“Burada amaç tutukluluğun sürdürülmesi. Bu iddianame mahkemeler okusun diye yazılmamış, siyasiler okusun diye yazılmış.”

Av. Aytöre, iddianamede Osman Kavala’ya yöneltilen “casusluk” suçlamasına dair delil yer almadığına dikkat çekti:

“Bu iddianame öyle bir siyasi coşkuyla yazılmış ki delil diye sunulan şeylerin hukuka uygunluğu dahi söz konusu değil. Kaç celsedir Kavala ile ilgili bir tane ara karar yok. Üç suçlamayla yargılanıyor. Heyet ve iddia makamı tek soru sormadı. Biz grup toplantılarında, basın açıklamalarında yargılanıyoruz. Mahkeme siyasi görüşe taraf olmuştur. Yargılamadan çekilmenizi talep ediyoruz.”

Olayın geçmişi

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora‘nın da bulunduğu 16 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılandığı dava, 18 Şubat 2020’de karara bağlanmıştı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Osman Kavala’nın da aralarında olduğu 9 sanığın beraatına, firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora’nın ise dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti. Savcılığın yerel mahkemenin kararını istinafa taşımasının ardından İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021’de 9 sanık hakkındaki beraat kararını bozmuştu.

Bozma kararının ardından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021’deki duruşmada bu dava ile yakalamalı sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin dosyasının birleştirilmesine karar vermişti. Bunun yanı sıra Osman Kavala ile CIA eski danışmanı Henri Barkey’in FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ‘Anayasa’yı ihlal’ ve ‘Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme’ suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davanın Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.

Öte yandan Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince verilen karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava ile Çarşı davası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun belirtildiği kararda, ‘örgüt üyeliği suçunun özelliği nazara alınarak, her iki dosyanın birleştirilmesi tarafına gidilmesi, sanıkların hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırma neticesinde beraatlarına karar verilmesinin bozma nedeni sayıldığı vurgulanmıştı.

Davalar verilen bozma kararlarının ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

Ahval, T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler