Sosyal Medya

Genel

Fitch’ten seçim analizi:  Yüzde 55 ihtimalle, Erdoğan başkan, TBMM muhalefette

Fitch'ten 2023 seçimleri için tahmin geldi

Fitch’ten seçim analizi:  Yüzde 55 ihtimalle, Erdoğan başkan, TBMM muhalefette

Fitch Solutions olarak, olası üç seçim senaryosunu ana hatlarıyla belirledik. Temel görüşümüz (%55,0 olasılık), Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2023’te cumhurbaşkanı olarak bir dönem daha kazanması, ancak partisinin meclisteki çoğunluğunu kaybetmesi.

Ayrıca iki alternatif senaryo belirledik (her biri %22,5). Birinde, iktidar partisi çoğunluğunu koruyor, ancak seçim manipülasyonu hükümetin saygınlığını baltalıyor.

Diğer senaryoda, hem başkan hem de partisi kaybeder ve muhalefetin önderliğindeki bir hükümet dönemi başlar. Daha geleneksel ve yatırımcı dostu ekonomik politika oluşturma sürecine girişilil.

 

Temel senaryo:  Erdoğan başkan, Altılı Masa TBMM’yi kontrol ediyor

 

Bu senaryoda, Fitch Solutions olarak , 2015’deki genel seçime benzer  bir süreç bekliyoruz.

2015 yılında, görevdeki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’si meclis çoğunluğunu kaybetti. Bu kez, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın marjinal bir galibiyet elde edeceğini düşünüyoruz.

Erdoğan, sosyal barışı  zorlamamak adına bu sonuçları kabul etmek zorunda kalacak, aksi halde ülke uzun süreli bir siyasi kargaşaya sürüklenir.

Eğer cumhurbaşkanlığı seçiminde hile kuşkuları ortaya çıkarsa, Erdoğan, rakiplerinin iddialarını yatıştırmak için bu partilere kabine pozisyonları teklif ederek gerginliği yatıştırır. Erdoğan’ın dış politikanın kontrolünü elinde tutmaya çalışacağına inanıyoruz. Zaten, diplomasi  cephesindeki pozisyonları çoğunlukla muhalefet partilerinin desteğine sahip.

Ancak muhalefet, iç politika konusunda daha büyük bir rol üstlenebilir.

Erdoğan önemli ekonomi mevkilerini CHP’yle paylaşabilir. Bu senaryoda, ortodoks politikalara  geri dönüş imkan dahilinde.

 

Altılı Masa hem başkanlığı, hem de TBMM’nde çoğunluğu kazanıyor

 

Bu %22,5 ihtimalli senaryoya  “rejim değişikliği”  adını takıyoruz. Fitch Solutions olarak Erdoğan’ın bu sonucu kabul edeceğinden şüphe ettiğimiz için, geçiş muhtemelen çalkantılı olacaktır. Erdoğan kaybetmesi durumunda OHAL ilan etmeyi deneyebilir, ya da seçim sonuçlarını iptal ettirme yoluna gidebilir. Bu senaryoda, muhalefet destekçileri geniş çaplı protestolara girişir  ve sonunda Erdoğan yenilgiyi kabul etmek zorunda kalır.

Erdoğan’ın sorunsuz devir teslimi için Türkiye’nin ABD ve Avrupalı ​​müttefiklerinden resmi veya el altından  baskı olabilir. Bu kısa vadeli kargaşanın ortasında, politik risk yükselecek ve bu muhtemelen lira üzerinde baskı oluşturacaktır.

Ancak inanıyoruz ki, Erdoğan yenilgiyi  kabul ettikten sonra muhalefet  hızlı düzenlemeler yaparak piyasayı istikrara kavuşturur.  Bunlardan biri, serbest piyasa ekonomisine dönüşün öncülüğünü yapmaktır. Bağımsız bir merkez bankası ve geleneksel para politikasına dönüşü de  öngörüyoruz.

Bu senaryoda piyasalar gergin günler geçirerek sorunsuz devir teslimi ve yeni hükümetin izleyeceği politikaları  açıklamasını bekler. Ancak,  güven hükümetin TCMB’nin güçlü  bir faiz artırımına izin vermesinin ardından geri gelir. Sıkılaşan parasal koşullar ekonomiyi kısa süreli bir durgunluğa sürükleyebilir, ancak uluslararası finans akımları Türkiye’ye döndükçe, ekonomi daha güçlü bir büyüme yörüngesine dönecektir.

Ancak bu senaryoda mali dengenin muhalefetin yoksullukla mücadele programı paralelinde bozulması olasıdır.  Lira zamanla güçlenir, ancak kriz öncesi seviyelere dönmez.

 

 

Fitch Solutions’un “ RISING RISKS TO

TURKEY’S OUTLOOK; A SCENARIO ANALYSIS INTO TURKEY’S 2023 ELECTIONS” başlıklı raporundan tercüme edilmiştir. Sadece önemli paragraflar tercümede yer alır.

 

Erdoğan ne yapmaya çalışıyor? “Grand Stratejisi” tutar mı? | İbrahim Uslu

 

Atilla Yeşilada:  Bu Kış Yeni Döviz Şoku Gelecek!

 

Reuters açıkladı: Katar’dan da 10 milyar dolar geliyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler