Sosyal Medya

Genel

Çin Kış Olimpiyatları öncesi ülke çapında karantinalara geri dönüyor: 20 milyon kişi ev hapsinde

Geçtiğimiz günlerde Çin’de Covid-19 salgını nedeniyle kapatılan şehir sayısı üçe yükselirken, ülke çapında evlerinde karantinada kalan vatandaş sayısı 20 milyona…

Çin Kış Olimpiyatları öncesi ülke çapında karantinalara geri dönüyor: 20 milyon kişi ev hapsinde

Geçtiğimiz günlerde Çin’de Covid-19 salgını nedeniyle kapatılan şehir sayısı üçe yükselirken, ülke çapında evlerinde karantinada kalan vatandaş sayısı 20 milyona ulaştı.

4 Şubat’ta Pekin’de başlayacak olan Kış Olimpiyatları’nın yaklaşması ve Omicron’un ortaya çıkması, salgınların Çin’in diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için şehir çapında karantinaları geri getirmiş oldu. Hastalık kontrolünden sorumlu bir Pekin Olimpiyatları yetkilisi olan Huang Chun, organizatörlerin katılımı etkileyebilecek bir salgını önlemek için sporcular ve yetkililerin iş birliğine güvendiğini söyledi. Huang, “Eğer toplu şekilde bir salgın gerçekleşirse, Oyunları ve programı kesinlikle etkileyecektir. Kendimizi olabilecek en kötü senaryolara hazırlıyoruz.” dedi.

5.5 milyon kişiye ev sahipliği yapan Anyang şehrinin kapatılma kararı, iki Omicron vakasının bildirilmesinden sonra geçtiğimiz Pazartesi günü geç saatlerde açıklandı. Çin’de pozitif vakaları olduğunca çabuk belirleme stratejisinde standart prosedür olan kitleleri toplu test etmeyi kolaylaştırmak için, Anyang’daki karantinanın da ne kadar süreceği önceden belirtilmedi. Konut sakinlerinin dışarı çıkmalarına izin verilmezken, temel ihtiyaçları satan dükkanlar dışında tüm iş yerleri kapatıldı. Şehirde zorunlu olmadıkça araç ile trafiğe çıkmanın yasaklandığını bildirildi. Pekin’den yüksek hızlı trenle bir saatten daha kısa mesafedeki liman kenti Tianjin ise, toplu testler yaptığı için yalnızca etkilenen bölgeleri karantinaya aldı. Salı günü öğlen itibariyle, 14 milyonluk şehirde 97 kişinin testi pozitif çıktı: 49’u semptomlu, 15’i semptomsuz ve 33’ü ise doğrulama bekliyor.

Anyang’da görülen Omicron vakalarının Cumartesi günü Tianjin’de bulunan diğer iki vakayla bağlantılı olduğuna inanılıyor. Çin’de Omicron’un yurt dışından gelen insanların ve onların yakın temaslarının dışında ilk kez yayıldığı görülüyor.

Bunun dışında 13 milyon kişi Xi’an’da yaklaşık üç haftadır, 1,1 milyon kişi ise Yuzhou’da bir haftadan uzun süredir karantinada. Söz konusu karantinalar, pandeminin başlangıcında 2020’nin başlarında Wuhan’ın ve Hubei eyaletinin kapatılmasından bu yana en geniş olanı. O zamandan beri Çin’in pandemi önlemleri, salgınlardan etkilenen daha küçük alanları karantinaya almayı hedefleyen bir yaklaşıma dönüştü.

Yarı özerk Çin şehri Hong Kong’da, Omicron varyantının giderek yayıldığını anlaşıldıktan sonra son günlerde pandemi kısıtlamaları sıkılaştırıldı. Hong Kong özel idari bölgesi baş yöneticisi Carrie Lam, öğrencilerde enfeksiyon rapor edildikten sonra anaokullarının ve ilkokulların kapatıldığını duyurdu. Hong Kong’da eğitim kurumları şubat ayının ilk haftasındaki Ay Yeni Yılı tatiline kadar kapalı kalacak.

Xi’an ve Yuzhou, hala delta varyantıyla mücadele ediyor, ancak iki şehirde de herhangi bir Omicron vakası bildirmedi. Wuhan’daki ilk salgından bu yana Çin’in en büyük salgını olan Xi’an’da 2.000’den fazla kişi enfekte oldu. Yetkililer, bazı vatandaşların günlük yaşamlarının, hatta acil tıbbi tedavilerinin aksamasına rağmen, karantinanın yayılmayı azalttığına inanıyor. Xi’an’da salgının zirvesinde günlük vaka sayısı günde yüzden fazla iken, son 24 saatlik dönemde sadece 13 yeni vaka bildirdi.

 

 

yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler