Sosyal Medya

Genel

CHP’den somut  ekonomik vaatler geliyor

Muhalefet Bayram’da da sessiz kalmadı. CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, mayıs ayı ödemeler dengesiyle sonbaharda ‘döviz kıtlığı‘ ihtimalinin…

CHP’den somut  ekonomik vaatler geliyor

Muhalefet Bayram’da da sessiz kalmadı. CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, mayıs ayı ödemeler dengesiyle sonbaharda ‘döviz kıtlığı‘ ihtimalinin yükseldiğini söyledi.  CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin yükselen enflasyona karşı çözüm önerilerine ilişkin Cumhuriyet’e konuştu.  Bu iki sözcünün ağzından ifade edilen önemli vaatler arasında çiftçiye ÖTV’siz mazot ve hasat dönemi başlamadan taban fiyat açıklaması öne çıkıyor.

 

Toprak’tan uyarı:  Döviz kıtlığı sonbaharda kötü vuracak

 

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, yaptığı yazılı açıklamada; mayıs ayı ödemeler dengesiyle sonbaharda ‘döviz kıtlığı’ ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

 

“650 bine varan üyesi ve ekonomiye katkısıyla Avrupa’nın ve dünyanın en büyük, en köklü ticaret odaları arasında yer alan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı, yaklaşan kış için iktidara enerji darboğazı ve doğalgaz krizi uyarısında bulundu.

 

İş insanlarının doğal gazın bulunup bulunamayacağı, bulunsa da parasının ödenip ödenemeyeceği endişesi yaşadıklarını ifade etti. Merkez Bankası’nın bayram öncesi açıkladığı mayıs ayı ödemeler dengesi cari açık rakamları, bu endişenin haklılığını teyit ediyor. Beş ayda 28 milyar doları aşan, 12 ayda 30 milyar dolara yaklaşan cari açık, sonbaharda ciddi bir döviz kıtlığının, ödemeler dengesi krizinin habercisi.

 

 

Ödemeler dengesi krizi, Türkiye’nin dış borçlarını ödeyememesi anlamını taşıyor. Bu durumda, ekonomi dışardan yeni kredi de alamayacağı için faizlerin hızla yükselmesi, TL’nin yeni bir değer kaybı sürecine girmesi ve sert bir durgunluk gündeme gelir.

 

Faik Öztrak: ‘Enflasyonu tuş edeceğiz’

 

CHP sözcüsü Öztrak ise Cumhuriyet röportajında vatandaşın en büyük sorunu olan hayat pahalılığına acil çözüm vaat ederken, birkaç somut yöntem de açıkladı.

 

Ekonomide yaşananların güven eksikliğinden kaynaklandığını belirten Öztrak, “İlk adımı milletimiz atacak, sandıkta kendisini ezen bu liyakatsiz yönetimi evine gönderecek. Bunun ardından biz, demokrasi aşığı ortaklarımızla, daha önce ülkeyi krizden çıkaran kadrolarımızla göreve gelip enflasyon canavarını kısa sürede tuş edeceğiz” dedi.

 

 

“Merkez Bankası’nın başına derhal liyakatli bir ismi atayacağız. Kuracağımız SPT teşkilatıyla küresel gelişmeleri ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de göz önüne alarak bütüncül bir yaklaşımla, ulusal, bölgesel ve sektörel çerçevede strateji, reform, plan ve programları hazırlayıp uygulayacağız. Ekonominin gerçek fotoğrafı çekmek için Durum ve Hasar Tespit Komisyonu’nu kuracağız.”

 

 

Tarım’a kapsamlı  destek vaadi

 

“Ziraat Bankası sadece çiftçiye, Halk Bankası da sadece esnafa avantajlı kredi sağlayacak. Çiftçiye elektik, gübre, yem gibi girdileri ucuza vereceğiz. Çiftçi tohumu atarken hasatta ne kazanacağını bilecek. Taban fiyatı, maliyet ve makul kârı karşılayacak şekilde önceden açıklayacağız. Kuracağımız güneş enerjisi tesislerinin üreteceği enerjiyi Çiftçi Kooperatiflerine ücretsiz vereceğiz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV almayacağız.”

 

 

FÖŞ haykırdı: Ekonomide Tüm Kötülüklerin Anasını Açıklıyorum!

 

Prof Fatih Özatay:  Risk düzeyi Ocak 2002’deki risk düzeyinden yüksek

 

Onur Altın yazdı:  Garip bir cari fazla hikayesi…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler