Sosyal Medya

Genel

Çalışma Bakanı yüzde 50 asgari ücret zammına kapıyı kapattı: İşletmelerin ödeyebileceği bir zam olmalı

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?” sorusuna, “Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım”…

Çalışma Bakanı yüzde 50 asgari ücret zammına kapıyı kapattı: İşletmelerin ödeyebileceği bir zam olmalı
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?” sorusuna, “Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım” yanıtını verdi. EYT için de, askerlik borçlanması yoluyla tarihi geriye çekmeye kapıyı kapattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete zam ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi konusunda çalışanların beklentilerinden uzak açıklamalarda bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayının ilk haftasında toplanacak. Komisyon, en az 3-4 toplantı sonrasında ocak ayında yürürlüğe girecek yeni asgari ücreti belirleyecek. Çalışma Bakanlığı da asgari ücretle ilgili ilk adımı atarak, beklentilerle ilgili kamuoyu araştırması başlatmıştı.

BİLGİN: İŞLETMELERİN ÖDEYEBİLECEĞİ BİR ASGARİ ÜCRET OLMALI

Star Haber’e konuk olan Çalışma Bakanı Bilgin “Halen 5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?” sorusuna?, “Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız” yanıtını verdi.

‘YIPRANMA HAKKI VE ASKERLİK BORÇLANMASI EYT’Yİ ETKİLEMEZ’

Bakan Bilgin, yıpranma hakkı ve askerlik borçlanması yoluyla emekliliğini öne çekme hesabı yapanlara da olumsuz haberler verdi. Bilgin, üzerinde çalıştıkları EYT düzenlemesi hakkında şunları söyledi:

“EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok.”

Bilgin, emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre sigorta primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında bu farkın kaldırılmasını istediğini belirtti. Bu talebe sıcak baktıklarını vurgulayan Bilgin “Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene ‘EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz’ teklifini sunacağız” dedi.

‘TAZMİNAT FORMÜLLERİ VAR, ZATEN VERGİDEN DÜŞÜYOR’

EYT’lilerin kıdem tazminatı konusunda işverenin taleplerine de değinen Bilgin, “Bu konuda da hükümetin bazı formülleri var” diyerek, şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren, işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir.”

İşveren kesimi, EYT’lilerin kıdem tazminatı için kredi talebinde bulunuyor. Ancak bakanın açıklamasına göre, hükumetin bu konuya sıcak bakmadığı, kıdem tazminatının hazır tutulması gerektiğini işverenlere bildirdiği belirtiliyor.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler