Sosyal Medya

Genel

ANALİZ:  Ukrayna Savaşı’nın reel sektöre zararını hesaplıyoruz

Savaş sürdükçe yenileyeceğimiz bu haber takipte, sektör haberlerini inceleyerek, Ukrayna Savaşı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan etkilenen işkollarının sesi oluyoruz.  İlk…

ANALİZ:  Ukrayna Savaşı’nın reel sektöre zararını hesaplıyoruz

Savaş sürdükçe yenileyeceğimiz bu haber takipte, sektör haberlerini inceleyerek, Ukrayna Savaşı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan etkilenen işkollarının sesi oluyoruz.  İlk araştırmamızda, “mutad” işkollarında zararın yavaş da olsa arttığını gözledik.  Bir sonraki yenilememizde zararın dolar veya TL olarak büyüklüğünü  de size sunmaya çalışacağız.

 

Perakende:  Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) üyeleri arasında yaptığı ‘Ocak 2022 Anketi’, geçen ay perakende markalarının cirolarında öngörülenin üzerinde bir kayıp olduğunu ortaya koydu. Ocak cirolarının hemen her yıl aralık ayına göre ortalama yüzde 10 daha düşük kaldı.

 

Taze gıda:  Meyve-sebze ihracatında Türkiye’nin ilk 10 pazarı arasında yer alan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından ihracatın durmasıyla birlikte iç pazarda fiyatlar yüzde 50’ye varan oranlarda düştü.

 

Gıda-dışı perakende:  Bloomberg HT’ye konuk olan Öncel, Rusya ve civar ülkelerle olan ticaretlerde olumsuzluklar olduğunu söyledi.

 

Öncel, “Markalarımız Polonya, Belarus, Moldova ve Romanya’da satış yönünde olumsuz etkiler yaşandığını iletti. Rusya’da da yüzde 50 kayıp gösterdiklerini de eklediler…. Ukrayna zaten bütün siparişleri iptal etti. Özellikle Bulgaristan, Yunan adaları ve İtalya’ya yapılan ihracatı da olumsuz etkiledi.

 

Bavul Ticareti:  Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle 200 milyon dolar civarında bir kayıp yaşandığını anlattı.

 

Çimento: Kömür fiyatları son bir haftada yüzde 50 zamlandı. TÜRKÇİMENTO CEO’su Bozay, kömür tedarikinde de sıkıntı olduğunu belirterek, “Üretim durma noktasına geldi” dedi. Çimento üretim maliyetlerinin yüzde 80’ini enerji oluşturmaktadır, kömürdeki her 10 dolarlık artış üretim maliyetlerimizi yaklaşık 1,5 dolar artırmakta, son 1 haftada kömür fiyatlarında 100 doların üzerinde bir artış gözlemledik, daha da endişe verici olanı endekslerdeki yükselişlerin direkt alım fiyatlarımıza yansıması oldu.

 

Hazır giyim:  İki ülkenin Türkiye’den hazır giyim, tekstil ve deri ürünlerine yönelik siparişlerinde 200 miyon dolarlık iptal gelirken; sektör temsilcileri belirsizliğin sürmesi halinde kaybın 1 milyar doları aşabileceğini belirtti.

 

Turizm: Bu yıl hem gelirlerde hem de turist sayısında hızlı bir ivme yakalamayı hedefleyen turizm sektörü Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gelişmeleri endişe ile izlerken, sektörde rezervasyonlar durdu, ödemeler ertelenmeye başlandı. Paket turlarla gelen ve 100-300 kişilik grupların oluşturduğu büyük montanlı satışlar için mart ayında ön ödeme yapan veya çek veren tur operatörleri ödemeleri ertelerken, verilmiş garanti kontenjan çeklerini de geri istemeye başladı. Rusya’da bazı bankaların SWIFT sisteminden çıkarılması, Rusya’nın yurtdışına döviz çıkarma yasağını devreye alması ve havayolu yaptırımları nedeni ile Rusya’dan turist akışının durabileceği belirtiliyor.

 

Tarım:  Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle dünya piyasalarında buğday fiyatları 14 yılın zirvesine çıktı. Türkiye ise geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan yaptı. Uzmanlar artan ithalat ve enerji maliyetleri düşünüldüğünde, Türkiye’deki ekmek gibi unlu mamullerde ve ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanacağını öngörüyor.

 

Recep Erçin’den bomba haber:  ‘Batılı şirketlerden tedariği kesin talimatı’

 

Meyve ve sebzede fiyatlar yüzde 50 düştü! Üreticilerden iç pazar adımı…

 

Savaş gereği: Un, et ve yağ ihracatına kısıtlama hazırlığı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler