Sosyal Medya

Genel

ANALİZ:  Ukrayna düşerse..sırada Tayvan mı var?

Rusya-Ukrayna gerginliği bu aşamada dahi Batı bloğunu birleştirip, ortak yaptırım tehdidi savurması sonucunu getirdi. Ankara da çok endişeli, çünkü Ukrayna’yla…

ANALİZ:  Ukrayna düşerse..sırada Tayvan mı var?

Rusya-Ukrayna gerginliği bu aşamada dahi Batı bloğunu birleştirip, ortak yaptırım tehdidi savurması sonucunu getirdi. Ankara da çok endişeli, çünkü Ukrayna’yla ballı silah satış anlaşmaları yanında, Karadeniz’de Rus gücünü artması bize yarar sağlamaz. Biraz önce PATurkey websitemize koyduğum Tim Ash’in “im Ash: Russia conflict – Is Taiwan next?” analiz Batı’nın gerçek korkusunu açığa çıkartıyor. Bendeniz de naçizane Türkiye hakkında birkaç yorum ekledim.

Tim Ash’a göre, Biden’ın dış politikada önceliği Çin’le başa çıkmaktı. Hatta, Putin’le zirve yaparak onu bir süre sorun olmaktan alıkoymayı planlamıştı. Putin ise bu zirveyi (ve Biden’in anketlerde sürekli irtifa kaybetmesini) ABD’nin korkaklığı olarak yorumladı.

Almanya’nın da derin ekonomik ilişkileri yüzünden Rusya’ya yaptırım uygulanmasına uzun süre mızıklanması Putin’i iyice cesaretlendirdi.

Fakat, Putin’in Batı açısından yayılmacılık olarak tanımlanan manevraları Beyaz Saray’ın dış politika stratejisini değiştirdi. Çünkü, Ukrayna’nın düşmesi Baltık Cumhuriyetleri ve Balkanlarda Rus nüfuzunun hızla artması anlamına gelecek. Balkanlar dedim ya, bunu bir kenara koyun, lazım olacak.

Daha da kötüsü, Beyaz Saray eğer Ukrayna’nın işgaline ses çıkartmazsa, Xi Jinping’in Tayvan’ı istila emellerine de yeşil ışık yakmış görünümü verecek. Bu görüş artık AB’de de paylaşılıyor olmalı ki, Çin-Litvanya gerginliğinde Litvanya’nın arkasında saf tuttular.

 

Ne ABD, ne NATO, ne AB Ukrayna’ya askeri destek vermez. Ancak, Ukrayna’yı işgalin Putin’e maliyeti göğüslenmeyecek ölçüde yükseltilebilir, fakat  sonuçta enerji pazarında uzun soluklu fiyat şoklarını da Batı’nın göze alması gerekecek .

 

Belki Putin bu kez Ukrayna’yı iltihak etme niyetinden vazgeçer, fakat ABD-NATO-AB bloğu  sürekli Rusya’nın yayılmacılığına tahammül etmeyeceğini net şekilde vurgulamak zorunda. Aksi halde  Avrupa’nın cidarında Rus baskısı devam edecek. Bu baskı Almanya Kuzey Akım-II’den tam kapasite gaz almaya onay verinceye kadar enerji sevkiyatının kısıtlanması görünümünü alabilir.  Rusya, gelecek hafta yapılacak OPEC+ toplantısında kota artırımına karşı çıkabilir.

Bizim açımızdan da Ukrayna’ın düşmesi çok sakıncalı. Yukarda arzettiğim gibi, Balkanlar’da AB, biz ve Rusya rekabet halindeyiz. Ukrayna zaferi Rusya’yı bizi Balkanlar’dan püskürtmeye cesaretlendirebilir. Karadeniz de Rusya’ya teslim edilemez, özellikle Sakarya Sahasında keşfedilen doğal gazdan sonra.

Benim açımdan en büyük risk ise, Putin’in Ukrayna’da istediğini elde etmesi halinde, bizi NATO ve Batı bloğundan kopartmak için yeni komplolar kurması.

 

 

FÖŞ

 

Soner Cagaptay: Will Turkey Help Washington If Russia Invades Ukraine?

 

Ukrayna gerilimi tırmanıyor, Türkiye’yi zor tercihler bekliyor

 

Rusya asker yığarken Paris’teki görüşmeler tansiyonu düşürebilir mi?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler