Sosyal Medya

Genel

Abbas Karakaya: ABD’DEKİ İLKÖĞRETİM OKULLARI ve BİZDEKİLER

Yarın okullar açılıyor Türkiye’de. Türkiye’deki ilköğretimle buradaki (ABD) arasındaki tek orta nokta adrese dayalı kayıt sistemi. Bu ortaklık dışında, bizdeki…

Abbas Karakaya: ABD’DEKİ İLKÖĞRETİM OKULLARI ve BİZDEKİLER

Yarın okullar açılıyor Türkiye’de. Türkiye’deki ilköğretimle buradaki (ABD) arasındaki tek orta nokta adrese dayalı kayıt sistemi. Bu ortaklık dışında, bizdeki ilköğretim okulları içler acısı bir manzara arz ediyor.

On maddelik kısa bir karşılaştırma: 

  1. ABD’deki devlet okulları herkese ( yabancılar dâhil ) açık ve ücretsiz. Türkiye’de olduğu gibi kayıt parası, temizlik malzeme parası sızdırmaya çalışmıyor kimse.
  2. Üst, orta sınıf da genelde devlet okullarını tercih ediyor. Çünkü verilen eğitim, fiziksel koşullar Türkiye’deki özel okullar kıvamında, hatta daha iyi bile. Mesela, sınıflar 16-21 kişi.
  3. Okulun müdürü okula gelen öğrencileri binanın dışında karşılayabiliyor.
  4. Talep eden ve belirtilen koşulları sağlayan her öğrenciye öğle yemeği ücretsiz.
  5. Çalışan anne babalar isterlerse çocuklarını ders başlamadan iki saat önce okula bırakabiliyor. Ve derslerden sonra öğrenciler okulda iki saat daha zaman geçirebiliyor.
  6. Servis parası yok. Okul servisleri ( sarı okul otobüsleri ) isteyen bütün öğrencilere bedava.
  7. Her okulun geniş bir oyun alanı, parkı var. Hele parktaki donatılar…
  8. Yeni dönemde derslerin başlamasından bir gün önce okul velilere açık. Bu güne ‘open house‘ deniliyor. O gün veliler çocuklarıyla okula, çocuklarının ders yapacağı sınıflara gidiyor, öğretmeniyle tanışıp fotoğraf çektiriyorlar. ( O fotoğraflar sonra sınıfta bir panoya asılıyor ) Böylece derslerin başladığı ilk gün heba edilmiyor ve kaos ve karışıklık da önlenmiş oluyor.
  9. Okulların güzel bir kütüphanesi var. Mescide çevrilmiyor bu alanlar. Zaten zorunlu din dersi zorbalığı da yok.
  10. Devlet okullarında üniforma yok. Üniforma buradaki özel okulların talep ettiği bir şey.

Bu içler acısı manzara karşısında Türkiye’de Eğitimi idare edenlerin yüzü hiç kızarmıyor. Peki, biz veliler ne yapıyoruz?

Abbas Karakaya – Bloomington- IN

 

 

bankavitrini.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler