Sosyal Medya

Ekonomi

Yurt içinde otel doluluk oranları yükseldi

Mayıs ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda 4 katına çıkarak 3,9 milyon kişi oldu. Ziyaretçi sayısı Ocak-Mayıs döneminde…

Yurt içinde otel doluluk oranları yükseldi

Mayıs ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda 4 katına çıkarak 3,9 milyon kişi oldu. Ziyaretçi sayısı Ocak-Mayıs döneminde de %208,4 artışla 11,4 milyon kişi seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında en fazla yabancı ziyaretçi 1,3 milyon kişi ile Almanya’dan gelirken, bu ülkeyi 946 bin kişi ile Bulgaristan izledi.

Türkiye’de otel doluluk oranı Mayıs ayında %70,3 olurken, ilk 5 ayda %59,8 düzeyinde gerçekleşti. Turizm gelirleri de Ocak-Mayıs döneminde olumlu bir tablo çizdi. Mayıs’ta 2,1 milyar USD turizm gelirine ulaşılırken, ilk 5 ayda turizm gelirleri 2019 yılının aynı dönemindeki seviyesinin %20,8 üzerine çıkarak 7,6 milyar USD düzeyinde gerçekleşti.

Yaz aylarında Rusya ve İngiltere’nin yanı sıra diğer Avrupa ile Orta Doğu ülkelerinden yapılan rezervasyonlarda iyileşmenin sürdüğü izleniyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi açısından yüksek önem taşıyan Rusya’dan inen uçak sayısında önemli artışlar olduğunu ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) yetkilileri, yaz sezonunda Rusya’dan 3 milyon turist gelmesinin beklendiğini ve 2022’de toplam yabancı ziyaretçi sayısının 33-35 milyon kişi düzeyine ulaşacağını öngördüklerini belirtiyor. Türkiye’nin küresel rekabette fiyat avantajıyla öne çıktığını belirten sektör temsilcileri, yurt içi turizmdeki hareketliliğin de sektörü olumlu etkilediğini değerlendiriyor.

Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Haziran ayında yayımladığı rapora göre, yılın ilk çeyreğinde uluslararası turist sayısı yıllık bazda %182,1 arttı. Küresel turizm
faaliyetlerindeki toparlanmanın yılın geri kalanında da devam edeceğini öngören UNTWO, turizm sektörü temsilcilerinin 2022 yılına ilişkin beklentilerinde de iyileşme gözlendiğini belirtti. Raporda, salgının seyri ile RusyaUkrayna savaşının gidişatına bağlı olarak 2022’de küresel turist sayısının 2019 yılı rakamının %55’i ila %70’i civarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler