Sosyal Medya

Ekonomi

YORUM:  Kurdaki dalgalanmaya karşın ekonomik aktivitede ivmelenme devam ediyor

Sanayi üretimi: Kasım’da aylık artış %3,3’e ulaştı Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi Kasım’da aylık %3,3’lük artış gösterdi. …

YORUM:  Kurdaki dalgalanmaya karşın ekonomik aktivitede ivmelenme devam ediyor

Sanayi üretimi: Kasım’da aylık artış %3,3’e ulaştı

Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi Kasım’da aylık %3,3’lük artış gösterdi.  Sanayi üretimi Eylül’deki aylık %1,5 geri çekilmenin ardından Ekim’de %0,7 artış göstermişti. Takvim etkisinden arındırılmış endeksteki yıllık büyüme de %11,4 seviyesinde gerçekleşerek %8,2’lik medyan beklentinin hafif üzerinde kaldı. Arındırılmamış endekste ise yıllık artış %14,7 oldu.

 

Hizmet sektörlerinde de yeniden açılmalara bağlı olarak güçlü seyir devam etti

Perakende satış hacim endeksinde aylık %1,3’lük artış, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından başlayan toparlanma eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor. Yıllık bazda ise büyüme (takvim etkisinden arındırılmış) %14,7’ye ulaşmış durumda. Sektörel ciro endekslerine bakıldığında, perakende ve toptan ticaret ciro endeksinde yıllık bazda %26,8’lik reel artış var (TÜFE endeksi ile düzeltildiğinde). Hizmet (ticaret dışı) ciro endeksinde özellikle turizm ve bağlantılı sektörlerdeki toparlanmaya bağlı olarak, yıllık bazda %41,6 reel artış olduğu görülüyor. İnşaat ciro endeksinde ise yıllık %42’lik nominal büyüme reel olarak %3 civarı artış anlamına geliyor (inşaat maliyet endeksi ile düzeltildiğinde).

 

2021 yılı GSYH büyümesi %10,7’ye ulaşabileceği görülüyor, ancak önümüzdeki dönemde iç talepte sert geri çekilme görülebilir 

 

Güçlü devam eden ihracat ve fiyatların artacağı beklentisiyle öne çekilen iç talep ekonomik büyümeye destek vermeye devam ediyor. Reel faizlerin derin negatif bölgede olması, tasarruf eğilimini kısarak tüketime bir süre daha destek verebilir. Buna göre, son çeyrekte GSYH büyümesinin öncü göstergelere dayanarak %7,5-8,0 civarında gerçekleşebileceğini değerlendiriyoruz. Bu da 2021 yılı GSYH büyümesinin yaklaşık %10,7 seviyesinde gerçekleşeceği anlamına geliyor. Bununla beraber, finansal koşullarda devam etmesini beklediğimiz sıkılaşma (piyasa faizlerindeki artış eğilimi) ve TL’deki değer kaybının geniş kitlelerin satın alma gücünü aşındırmasıyla, önümüzdeki dönemde iç talepte sert bir geri çekilme olabileceğini düşünüyoruz. Buna ek olarak, kurun seviyesine ilişkin belirsizliğin fiyatlama yapmayı zorlaştırması, üretimde de belli ölçüde aksamalara yol açabilir. Bu faktörleri göz önünde bulundurduğumuzda, 2022’de GSYH büyümesinin potansiyelin oldukça altında kalabileceğini düşünüyoruz.

 

Serkan Gönençler, Gedik Yatırım

 

İnşaat Sektörü Krizde: Bankaların batık kredisi 200 milyar TL’ye yaklaştı!

 

REIDIN: İstanbul Taşınma Endeksi 2021 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 35.51 azaldı

 

ABD’de enflasyon ateşi Türkiye’yi yakacak mı? & Erdoğan’ın açıklamaları | Güldem Atabay

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler