Sosyal Medya

Borsa

Yatırım Bülteni: Sıkı istihdam piyasası işaretleri

ABD’de işsizlik oranı Ağustos’ta ana olarak işgücüne katılım oranındaki artış nedeniyle yükselse de Cuma günkü veriler toplamda daha az sıkı…

Yatırım Bülteni: Sıkı istihdam piyasası işaretleri

ABD’de işsizlik oranı Ağustos’ta ana olarak işgücüne katılım oranındaki artış nedeniyle yükselse de Cuma günkü veriler toplamda daha az sıkı bir istihdam piyasasına işaret etti.

Ücretlerin beklendiği kadar artmaması ve işsizlik oranının düşmesini ABD hisse senedi piyasaları başlangıçta olumlu algıladı. Fakat New York’da öğlen saatlerinde Gazprom’un Kuzey Akım Boru Hattı üzerinden Avrupa’ya yaptığı gaz sevkiyatını durdurduğunun açıklanması ABD hisse senedi piyasasında da satışlara neden oldu.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre tüketici fiyatları Ağustos’ta önceki aya göre %1.46 arttı (piyasa beklentisi: %2.00). Diğer yandan, 12-aylık TÜFE enflasyonu %79.6’dan %80.2’ye yükseldi (beklenti: %81.2).

Haftasonu Resmi Gazete’de açıklanan Orta Vadeli Program 2023’te büyüme yüksek seyretmeye devam ederken enflasyonun ve cari açığın görece düşük kalacağı bir senaryo öngörüyor. Petrol fiyatlarında çok keskin bir düşüş olmadıkça bunun gerçekleşmeyebileceği görüşündeyiz.

ABD’de tarım-dışı istihdam Ağustos’ta 300 bin kişilik beklentiye paralel olarak 308 bin kişi artarken önceki iki ayın verisi aşağı yönde toplamda 107 bin kişi revize edildi. Diğer yandan, %3.5’te yatay seyretmesi beklenen işsizlik oranı %3.7’ye yükseldi. 12-aylık ortalama saatlik ücret artış hızı ise %5.2’de yatay kaldı (piyasa beklentisi: %5.3). İşsizlik oranı ana olarak işgücüne katılım oranındaki artış nedeniyle yükselse de Cuma günkü veriler toplamda daha az sıkı bir istihdam piyasasına işaret etti. Ücretlerin beklendiği kadar artmaması ve işsizlik oranının düşmesini ABD hisse senedi piyasaları başlangıçta olumlu algıladı. Fakat New York’da öğlen saatlerinde Gazprom’un Kuzey Akım Boru Hattı üzerinden Avrupa’ya yaptığı gaz sevkiyatını durdurduğunun açıklanması ABD hisse senedi piyasasında da satışlara neden oldu. S&P 500 endeksi Cuma günü %1.1 düşerken geçen haftanın tamamında %3.3 geriledi.

Bloomberg tarafından düzenlenen ankete göre Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü mevduat faizini %0’dan %0.75’e yükseltmesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışı adımını hızlandırması beklenirken Gazprom’un Kuzey Akım üzerinden sağladığı gazı kesmesi Euro Bölgesi için resesyon endişelerinin artmasına neden oluyor. Bu durum Euro’ya olumsuz yansırken Euro/dolar paritesi bu sabah 0.9900 civarına gerilemiş durumda. Avrupa’nın 2.5 ay yetecek kadar doğalgaz stoku bulunurken enerji tedariği konusundaki sıkıntılar Euro/dolar paritesinde aşağı yönde baskının devam etmesine neden olabilir görünüyor. Bununla birlikte, Euro/dolar paritesinde enerji arz endişeleri kaynaklı düşüş hareketinin önemli ölçüde gerçekleştiği ve bu noktadan sonra düşüşün sınırlı olabileceği görüşündeyiz.

S&P 500 vadeli endeks kontratı bu sabah %0.4 civarında yükselirken ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı olacak. Gazprom’un Kuzey Akım’dan doğalgazı kesmesi alternatif bir yakıt olan petrol fiyatında artışa neden olurken Brent Kasım vadeli kontratı %2 civarında artışla 95.4 dolar civarında işlem görüyor. OPEC+’ın petrol üretimini artırmaya yanaşmadığı, Rusya’nın böyle bir üretim artışına karşı çıktığı belirtiliyor.

Orta Vadeli Program (OVP) haftasonu Resmi Gazete’de yayınlanırken programa göre bu yılsonunda enflasyon %65, 2023 sonunda ise %25 seviyesinde tahmin ediliyor. HSBC Portföy olarak enflasyonun yılı %76’da bitirdikten sonra 2023 sonunda %45’e gerilemesini öngörüyoruz. Diğer yandan, OVP’de bu yıl ve gelecek sene için büyüme tahmini %5 seviyesinde bulunuyor. Bu yıl cari açığın 47 milyar dolar (HSBC Portföy Yönetimi: 50 milyar dolar), gelecek sene için ise 22 milyar dolar olması öngörülüyor. Diğer yandan, bütçe açığının 2022 için %3.4 (GSYİH’ye oranla) 2023 için ise %3.5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Orta Vadeli Program tahminlerinden yaptığımız hesaplamalar programda 2022 için ortalama dolar/TL kurunun 16.62, 2023 için ise 21.52 olarak alındığını gösteriyor. Orta Vadeli Program 2023’te büyüme yüksek seyretmeye devam ederken enflasyonun ve cari açığın görece düşük kalacağı bir senaryo öngörüyor. Petrol fiyatlarında çok keskin bir düşüş olmadıkça bunun gerçekleşmeyebileceği görüşündeyiz. Programda 2022 için ortalama Brent fiyat varsayımı 102, 2023 için ise 88 dolar seviyesinde bulunuyor.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre tüketici fiyatları Ağustos’ta önceki aya göre %1.46 arttı (piyasa beklentisi: %2.00). Diğer yandan, 12-aylık TÜFE enflasyonu %79.6’dan %80.2’ye yükseldi (beklenti: %81.2). Aylık üretici fiyatları enflasyonu %2.41 olarak gerçekleşirken 12-aylık rakam %144.61’den %143.75’e geriledi.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i Cuma günü 38 baz puan düşerek 748 baz puana gerilerken geçen haftanın tamamında önemli bir değişim göstermemiş oldu. Dolar/TL’de ise oldukça sınırlı ve kademeli yükseliş devam ediyor. Dolar/TL bu sabah 18.22 civarında işlem görürken günlük uluslararası rezerv verilerine dair yaptığımız hesaplamalar Hazine ile olan protokol kapsamında Merkez Bankası’nın piyasalara döviz arzını devam ettiriyor olabileceğine işaret ediyor.  Ekonomi yönetiminin kur konusundaki amacının TL’ye değer kazandırmak olmadığını, hedefin kurda oynaklığı azaltmak olabileceğini değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu durum ile kış aylarında önemli bir artış göstermesini beklediğimiz cari açık ve önümüzdeki aylardaki yüksek dış borç geri ödemeleri çok kısa vadenin ötesinde TL’ye dair risklerin devamına işaret ediyor.

Günün kalanında Türkiye ve dünyada açıklanması beklenen birinci derece önemde bir veri bulunmuyor.

 

 

HSBC Portföy Yönetimi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler