Sosyal Medya

Borsa

Vuku şuyundan beter #FED

Hafta sonu uzun saatler harcayarak haftanın ilk gününe kapsamlı bir rapor yazınca, Salı gününün bülteni de ister istemez cılız kalıyor.…

Vuku şuyundan beter #FED

Hafta sonu uzun saatler harcayarak haftanın ilk gününe kapsamlı bir rapor yazınca, Salı gününün bülteni de ister istemez cılız kalıyor. Günaydın diyerek başlayalım bakalım.

Gündemimizi yılın ilk haftasında meşgul eden Kazakistan riskinin iyice hafiflemeye başlaması ardından, gözler süratle yayılan Omicron varyantı ile artan küresel enflasyon sorununu endişeli gözlerle takip etmeye devam ediyor. Takdir edersiniz ki, Omicron’un süratle bulaşmasına rağmen hastaneye yatış oranlarının düşük; semptomları ise hafif olması, bunun da sürü bağışıklığına neden olabileceği beklentisi, piyasaları FED riski karşısında dengede tutuyor.

Pfizer dün yaptığı açıklamada, Omicron koronavirüs varyantını hedefleyen yeniden tasarlanmış bir COVID-19 aşısına ihtiyaç duyulduğunu ve şirketinin Mart ayına kadar piyasaya sürmeye hazır olabileceğini söyledi. Reuters haberlerine göre, ABD’de haftanın ilk günü en az 1,1 milyon yeni koronavirüs enfeksiyonu tespit edildi.

Wall Street’in en büyük bankaları arasında yer alan Goldman Sachs, Mart ayından başlayarak şekilde FED’den bu yıl dört kez faiz artışı beklediklerini açıklaması ile ABD borsaları seansın ilk saatlerinde sert bir satış baskısı altında kalsa da (teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq seans başında %2,7 geriledi), kapanışa doğru kayıplarını telafi etmeyi başardı.

ABD’de Çarşamba günü açıklanacak TÜFE enflasyonu, yakın geleceğe yönelik ipuçları sağlayarak piyasaların da seyrine ışık tutacaktır. Dün de not ettiğimiz üzere, çekirdek enflasyonun %5,4 seviyesine yükselerek onlarca senenin zirvesine gelmesi ve FED’in elini kuvvetlendirmesi bekleniyor. Tüm bunlara ‘eyvallah’ desek de, son günlerde bültenlerimizde sıklıkla söz ettiğimiz üzere, FED korkusunun kalıcı bir bozulmaya neden olmayacağını; devasa bilançonun daraltılmasına öncelik verilerek faiz artırım hızının ise daha ılımlı bir patikada ilerleyeceğini düşünüyoruz. Bu yönüyle konuyu ele aldığımız vakit, piyasalarda yaşanan bozulmayı aşırı seviyelere yükselen fiyatların normalleşmesi veya kar satışı olarak nitelendirmeyi doğru buluyor; alım için pusuda beklemeye devam ediyoruz.

Bu minvalde, ABD Senatosu komitesi, bu hafta FED Başkanı Powell ve başkan yardımcısı adayı Brainard’ı ağırlayacak; FED’in para politikasını sıkılaştırma planları hakkında yeni ayrıntılara kulak kabartacak. Bugün konuşacak olan Başkan Powell öncesinde dün gece FED tarafından yayınlanan ve Senato’ya sunulmak üzere hazırlanan açıklamalarda, merkez bankasının tüm politika araçlarını “yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için” kullanma sözü vereceğini görüyoruz. Daha basit bir anlatımla, Powell enflasyonun “kalıcı” hale gelmemesi için önleme sözü vereceğini anlasak da, pandemi dönemi nedeniyle değişen ekosisteme de atıfta bulunarak temkinlilik dozunu da elden bırakmayacağını düşünüyoruz.

İçeride ise dün TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı işgücü istatistiklerini göz ucuyla takip ettik. Buna göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre değişmeyerek %11,2 seviyesinde kalırken, genç nüfusta işsizlik oranı %20,6’dan %22,3’e, tarım dışında ise %13’den sınırlı bir şekilde artarak %13,1’e yükseldi. Verinin finansal piyasalar cephesinde herhangi bir etkisinin olmadığının altını çizmek gerekiyor.

Yurtdışında FED tamtamları çalsa da, dünya ile korelasyonu azalan Türk mali piyasalarında dün gün göreceli olarak yatay tamamlandı. USDTRY kuru gün boyu 13,77 – 13,90 seviyeleri arasında mekik dokurken, BİST100 endeksi kazançlarını kapanışa doğru geri verse de günü %0,6 artışla tamamlamayı başardı. Alternatif piyasalarda ise tatsız havanın korunduğunu görüyoruz. Gösterge 10 yıllık tahvilin getirisi %25 seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesine ‘bayrak dikerken’, CDS risk primi de adım adım 600 baz puan doğru yelken açtığını görüyoruz.

Tahvil faizlerinde dün yaşanan yukarı yönlü hareketin arkasında, Hazine’nin dün düzenlediği tahvil ihraçlarına gelen düşük talebin de etkili olduğunu görüyoruz. Hazine bugün de 2 adet değişken faizli ihraç düzenleyecek. Bu arada, Hazine açısından yüklü iç borç ödeme dönemine de girdiğimizi not etmek gerekiyor. Hazine borçlanma programına göre, Ocak ayında 53,9 , Şubat’ta 93 , Mart’ta ise 59,9 milyar TL olmak üzere toplam 205,9 milyar TL tutarında iç borç geri ödemesi yapılacak. Bu rakamların da 68,4 milyar TL’ye denk gelen kısmı yani kabaca 5 milyar doları da dış borç. Bunun da konsantrasyonunun Şubat ve Mart aylarına denk geldiğini, bunu için de eurobond ihracına çıkılması gerekeceğini düşünüyoruz. Hazine ihalesine dün gelen zayıf talep ardından, yılın ilk çeyreğinin finansman anlamında kolay geçmeyeceği, borçlanma maliyetlerinin artacağından endişe ediyoruz.

Kuzey Kore, bir haftadan kısa bir süre içinde ikinci kez balistik füze denemesi yaparken, yetkililerin tekrarlanan fırlatmaların bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıdığını söyledi.

ABD borsalarının dün seansa olumsuz başlayıp geceyi iyimser bir şekilde tamamlamaları sonrasında, kararsız hava bu sabah Asya cephesinde de görülüyor. Asya borsaları yön bulmakta zorlanırken, oldukça küçük olsa da kırmızı rengin bölgede hakim olduğunu görüyoruz. Yukarıda da değindiğim üzere, gözler bugün FED Başkanı Powell’ın konuşmasında olacaktır. Piyasalar enflasyon-faiz dar alanında Powell’ın nasıl top çevireceğine bakacaklarını lakin günü çok da olumsuz tamamlamayacaklarını düşünüyoruz. Bu hava bugün Türk mali piyasalarında da egemen olabilir.

USDTRY kurunun güne dünkü işlem aralığının diplerinde 13,78 seviyesinden başladığını görüyoruz. Commerzbank dün yayınladığı raporunda Türk Lirası’nda değer kaybının devam etmesini beklediklerini, “Türkiye’nin temel problemi; tutarsız para politikası ve TCMB’nin bağımsız olmaması” olarak nitelendirdi. USDTRY kurunda dalga boyu bir nebze de olsun azalsa da, riskler yukarı yönlü görünüyor.

Bitcoin, dün sabah bültenimizde de belirttiğimiz üzere 39,600 – 42,100 aralığında bulunan destek seviyesinden güç alarak (39,634 en düşük test edildi) bu sabah 42,300 seviyelerinden güne başlıyor. Mevcut pozisyonları güçlendirmek için önemli teknik seviyelerin dün çok güzel bir fırsat verdiğini görüyoruz. Öte yandan, dün yine bültenimizde öne çıkardığımız GBPUSD 1,36 seviyesini de dikkatle takip ediyoruz. Haftanın 1,36 seviyesinin üzerinde kapatılması durumunda, Sterlin uzun pozisyon açacağız. Altın ve gümüşün ons fiyatı da tehlikeli bölgelerden uzaklaşarak bu sabah sırası ile 1,807 ve 22,55 seviyelerine yükseldi. Her ikisini de yakından takip etsek de, uzun pozisyon için acele etmeyeceğiz.

Mali piyasaların gündeminde içeride TCMB Kasım ayı ödemeler dengesi istatistikleri ile TÜİK inşaat maliyetleri endeksi bulunuyor. Dışarıda ise, yarın gözler ABD enflasyon verilerinde olacaktır.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler