Sosyal Medya

Ekonomi

Veri yoğun haftada Jackson Hole toplantısından ne çıkar?

Piyasaları yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. TCMB’nin faiz indirimi ve ardından gelen ticari kredi faizleri kısıtlamasına ilgili gelişmeler izlenecek. Yurtdışındaysa bir…

Veri yoğun haftada Jackson Hole toplantısından ne çıkar?
Piyasaları yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. TCMB’nin faiz indirimi ve ardından gelen ticari kredi faizleri kısıtlamasına ilgili gelişmeler izlenecek. Yurtdışındaysa bir yandan açıklanacak veriler yanında dikkatler Cuma günü Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikasına ilişkin mesajlarında olacak.

Fed’in hafta içinde açıklanan temmuz ayı toplantı tutanaklarında ekonomik görünümdeki değişim ve Fed üyelerinin karar almalarını zorlaştıran ekonomik çerçeveye vurgu yapmıştı. Tutanaklardan ortaya çıkan da ABD’de enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceği fakat faiz artışlarının hızının gelen verilere bağlı olacağı. Fed yetkilileri enflasyon artış hızı son iki veride yavaşlasa da, enflasyon baskılarının devam ettiği görüşünde.

ABD’den gelen son enflasyon verileri bir miktar rahatama yarattıysa da, ekonomik aktivitenin gücü enflasyon-durgunluk tartışmlarını canlı tutmaya devam ediyor.  21 Eylül faiz kararı öncesinde Fed’den gelecek mesajlar önemli, bu açıdan Powell’ın açıklamaları önemli. En son St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, 75 baz puanlık faiz artışını desteklediğini açıkladı. Fed’in eylülde yüzde 55 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 45 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

Powell’ın açıklamalarında Fed’in olası para politikası adımlarına ilişkin ipuçları bekleniyor. Fakat, verilere bağlı faiz artışı açıklamaları, enflasyon-resesyon korkuları çok net olması beklenmeyen açıklamaların ardından büyük olasılıkla piyasalarda oynaklığın devam etmesine neden olacak.

22 Ağustos ile başlayan haftada ABD tarafında pazartesi Chicago ulusal aktivite endeksi, imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Richmond Fed sanayi endeksi, çarşamba dayanıklı mal siparişleri ile bekleyen konut satışları, perşembe ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve cuma toptan stoklar, kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri açıklanacak.

Türkiye’de ise bu hafta  salı tüketici güven endeksi, bütçe dengesi ve perşembe reel kesim güven endeksi, kapasite kullanımı ile TCMB’nin toplantı özeti takip edilecek.

Avrupa tarafındaysa, salı günü bölge genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ile perşembe Almanya’da 2. çeyrek GSYH verileri başta olmak üzere makroekonomik veriler izlenecek. Salı ayrıca Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, perşembe Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları takip edilecek.

Euro/Dolar paritesi geçen haftayı 1,0043’ten tamamladı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler