Sosyal Medya

Ekonomi

Uzmanlar cevapladı:  Enflasyon çıkar mı, iner mi?

Yatırım Finansman:  TÜFE’nin kademeli olarak gerileyeceğini ancak yılın sonlarına kadar %50 üzerindeki seyrini koruyacağını tahmin ediyoruz   Yıllık TÜFE’deki yükseliş…

Uzmanlar cevapladı:  Enflasyon çıkar mı, iner mi?

Yatırım Finansman:  TÜFE’nin kademeli olarak gerileyeceğini ancak yılın sonlarına kadar %50 üzerindeki seyrini koruyacağını tahmin ediyoruz

 

Yıllık TÜFE’deki yükseliş eğiliminin en azından Mayıs ayına kadar sürmesi muhtemel görünmekte. Yıllık TÜFE’nin %50 seviyesini önümüzdeki aylarda aşıp, 1Y22’de %55-60 civarında yıl içi zirveyi görmesini bekliyoruz. Bu da, başta Fed olmak üzere, gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkılaşma yönünde adımlar atmasının beklendiği süreçte TL varlıkların negatif reel getirisinin derinleşmeye devam edeceği anlamına gelmekte. 2Y22’de (aslında Mayıs’tan sonra), baz etkilerinin devreye girmesiyle yıllık TÜFE’nin kademeli olarak gerileyeceğini ancak yılın sonlarına kadar %50 üzerindeki seyrini koruyacağını tahmin ediyoruz. Aralık ayındaki güçlü baz etkisi (Ara.21: +%13,6 a/a, Tarihsel Medyan: +%0,4 a/a) kaynaklı potansiyel sert düşüşün yansıması olarak yılsonu tahminimiz %33 seviyesinde

 

HSBC Portföy Yönetimi:  Enflasyon Nisan-Kasım döneminde %55-60 bandında seyredebilir

 

HSBC Portföy Yönetimi olarak, TL’de değer kaybının gecikmeli etkileri, ücret artışlarının tüketici fiyatlarına yansımaları ve fiyatlama davranışlarından bozulmayla yıllık enflasyonun Nisan-Kasım döneminde %55-60 bandında seyredeceğini öngörüyoruz. TL’de yılın ikinci yarısında önemli bir değer kaybı olmazsa Aralık ayı için enflasyonun gerilemesini sağlayabilecek önemli bir baz etkisi bulunuyor. TL’de görünümün bu baz etkisinin çalışmasına izin verdiği bir durumda yılsonunda enflasyonun %40’a gerileyerek yılı bitirmesi olası görünüyor.  (Ekonomist İbrahim Aksoy)

 

İş Yatırım:  Enflasyon sahneden kolay kolay inmeyecek

Uluslararası fiyatlardaki artış, üretici fiyatlarından geçiş, kur şokunun gecikmeli etkileri ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulmayla önümüzdeki aylarda enflasyonun %55-%60 bandına yerleşmesini bekliyoruz. Şubat ayının ilk gözlemleri bize beyaz eşya ve mobilya tarafında yüksek zamların devam ettiğini gösteriyor. Ancak Merkez Bankası’nın para politikasında tepki vermemesi enflasyonun dengeleneceği platoyu tahmin etmemizi zorlaştırıyor.

 

Uygulanmakta olan aşırı genişleyici para ve gelirler politikalarından hızlı bir U dönüşü yapılmazsa, enflasyonun kendiliğinden düşmesini sağlayacak baz etkisi dışında bir neden görmüyoruz. Sene sonu dolar kurunu 17 TL aldığımız baz senaryoda, 2022 enflasyonunu %40 olarak güncelliyoruz. 2023 yıl sonu enflasyon beklentimizi ise %17’ye çekiyoruz.

 

Gedik Yatırım: Enflasyonun seyri büyük ölçüde kur gelişmelerine bağlı olarak şekillenecek

 

Yılın ilerleyen döneminde kurda stabilizasyon (ve belki bir miktar geri çekilme) varsayımıyla, enflasyon yılın ikinci yarısında düşüşe geçebilir. Baz etkilerinin devreye girmesiyle, bu düşüş Kasım ayından itibaren de güç kazanabilir. Sene sonundaki BU olumlu baz etkisine karşın, yıllık ortalama TÜFE enflasyonunun %45 civarında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Açıkçası, kurların seviyesine ilişkin öngörülmezlik sene sonu TÜFE enflasyonu tahminini bir hayli zorlaştırıyor. $/TL’nin sene sonu 13,5 seviyesinde olacağı varsayımıyla, TÜFE enflasyonunun yılın son ayında %20-25 civarına gerilemesini bekleyebiliriz. Bununla beraber, $/TL kurunun sene sonunda 15,00-15,50 seviyelerinde olması durumunda, 2022 sonu TÜFE enflasyonu %30’un üzerinde (ortalamada %50’ye yakın) kalabilir. Enflasyonu olumlu etkileyecek en önemli faktör, hiç kuşkusuz, TL’de görülecek nominal değerlenme (örneğin $/TL kurunun ilerleyen aylarda 12,00-12,50 seviyelerinde dengelenmesi) olacaktır.

 

DİKEN:  Goldman Sachs’a göre bunlar enflasyonda iyi günlerimiz

 

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’a göre ise enflasyon önümüzdeki dönemde yükselişini sürdürecek.

 

Goldman Sachs analisti Murat Unur, müşterilere yönelik notunda şu öngörüleri paylaştı: “Enflasyonun şubat ayında yüzde 50’yi geçmesini ve yılın sonunda sert baz etkileri başlayana kadar bu oranın üzerinde kalmasını bekliyoruz.”

 

Değerlendirme notunda ayrıca enflasyonun bu yılın büyük bölümünde yüzde 54-56 aralığında olacağı, yılı da diğer tahminlerin çoğundan daha yüksek olan yüzde 33 seviyesinde tamamlayacağı beklentisi de yer aldı.

 

Enflasyon %50’ye dayandı! & Hepimiz faturalara çalışıyoruz | Güldem Atabay

 

TÜİK mızrağı çuvala sığdıramadı: Yıllık TÜFE yüzde 48,7; Yİ-ÜFE yüzde 93,53!

 

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi: Üç haneli yıllık enflasyona yeniden merhaba!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler