Sosyal Medya

Borsa

Ukrayna sonrası: Küresel Piyasalar Daha Sakin Ama Savaş Endişeleri Sürüyor

Batılı güçler, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna yönelik hamlesine yaptırımları uygulayarak yanıt verdi, ancak yatırımcıların yanıtın niteliğine olumlu yanıt vermesiyle hisse senetleri…

Ukrayna sonrası: Küresel Piyasalar Daha Sakin Ama Savaş Endişeleri Sürüyor

Batılı güçler, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna yönelik hamlesine yaptırımları uygulayarak yanıt verdi, ancak yatırımcıların yanıtın niteliğine olumlu yanıt vermesiyle hisse senetleri daha yüksek açıldı. Euro Bölgesi enflasyonu yüksek kalmaya devam ediyor, yani Avrupa Merkez Bankası yakında İngiltere Merkez Bankası’na zor para politikası kararları alma konusunda katılacak.

Ukrayna’daki gelişmelerin fiyatlandığı haftada satışların ardından sakin seyir ve toparlama çabası izleniyor. Riskler bitmedi, ancak Putin’in Donbas hamlesi ve Batıdan gelen yaptırımların seviyesi şimdilik tansiyonu düşürücü nitelikte.

Çarşamba günü, Dow Jones, S&P 500, NASDAQ ve Russell 2000 vadeli işlem sözleşmeleri, ABD’nin dün Ukrayna’nın doğu bölgelerine asker taşımasının ardından Rusya’ya mütevazı yaptırımlar uygulamasıyla traderların endişeleri yatıştıkça geri döndü. Avrupa hisseleri ikinci gün daha yüksek işlem gören hisseler oldu.

ABD 10 yıllık tahvil faizi +1,98’e çıktı.  Artan tahvil faizleri çalkantılı zamanlarda hisse senetlerine cazip bir alternatif sunduklarından büyük olasılıkla hisse senetlerine baskı yapacak.

Dolar ikinci gün hafif geriledi. Fakat uzun vadeli bakınca değer kazanması kaçınılmaz.

Jeopolitik riskler petrol fiyatlarını ise yükseltmeye devam ediyor. Dün Rusya’nın sınırdaki iki bölgeyi tanıması ve ABD’den gelen yaptırım açıklamaları ile brent petrol serbest piyasada 99 doları aşarak yaklaşık 8 yılın zirvesine çıktı. Ham petrol de 95 dolara yaklaşarak geçen hafta gördüğü ve Ağustos 2014 sonrası en yüksek seviyeyi tekrar test etti.

2021’i %50 üzeri yükselişle kapatan petrol fiyatları 2022’nin ilk iki ayında da %21 yükselmiş oldu böylece. Fiyatlarda bu ay jeopolitik riskler etkili oluyor, fakat ana senaryoda yüksek talep – düşük arz temel sorun olmaya devam ediyor.

OPEC+ üyelerin günlük 400 bin varillik üretim artışını gerçekleştiremiyor oluşu fiyatların yukarı eğiliminde bir başka neden.  Gözler İran’la yapılacak anlamada olsa da hedef petrolde hedef çoktan 100 dolar ve üzeri. En son 30 Temmuz 2014’te ham petrolde görülen 100 dolar seviyesi eşik, 100 -115 dolar ise yeni bir aralık hedef aralık olarak nitelendirilmekte.

Rusya ile yükselen altın bugün daha sakin.  Ons fiyatı 1.914 dolara çıkarak 1 Haziran sonraki en yüksek seviyeyi görmüştü altın. Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların korkulan boyutta olmaması sayesinde 1.891 dolara geriledi ve günü 1.898 dolardan kapattı. Hafta ortasında kıymetli metal 1.890 dolar civarında.

Haziran’da Fed’in varlık alımlarını azaltmayı gündeme alması ile düşüşe geçen altın, yılı düşüşle kapattı. Bu yıl başında ise yüksek enflasyon nedeniyle Fed’in beklenenden daha sıkı adımlar atabileceği düşüncesi altını baskıladı ve fiyat 1.780 dolara düşmüştü.  Ancak artan jeopolitik risklerle beraber fiyatlama da yukarı yönlü değişti. Risk iştahının azalması ve güvenli varlıklara olan taleple beraber altın bu ay %5’e yakın değer kazandı.

Jeopolitik riskler baskısı altında dikkatler marttaki FOMC toplantısında.  Fakat Rusya ve karşı taraftan gelen açıklamalar sakinleşme mesajı içermiyor henüz.  Olaylarda tansiyon yükselirse hedef 2.000 dolar.

Çeşitli

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler