Sosyal Medya

Borsa

Ukrayna Krizi Yatırımcıları Güvenli Limanlara İterek Tahvil Piyasalarını Etkiliyor

Salı günü, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik son hamlelerinin ardından, yatırımcılar güvenli limanlara kaçışlarını hızlandırıyor ve bu durum FED’in…

Ukrayna Krizi Yatırımcıları Güvenli Limanlara İterek Tahvil Piyasalarını Etkiliyor

Salı günü, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik son hamlelerinin ardından, yatırımcılar güvenli limanlara kaçışlarını hızlandırıyor ve bu durum FED’in sıkılaşmaya dair mevcut hareketlerini ya da hareketsizliğini gölgede bıraktı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, geçtiğimiz haftada Putin’in Ukrayna’yı işgal etme niyetine dair haberlerle birlikte hareket etti ve cuma günü %1,927’ye kadar geriledi. Tahvil faizi bu sabah düşüşünü sürdürdü ve bu yazının kaleme alındığı an itibarıyla %1,872’deydi.
Yaşanan son gelişmeler sebebiyle, tahvil piyasaları da dahil olmak üzere küresel piyasalar için bugünün zorlu geçmesi beklenebilir. Pazartesi günü geçtiğimiz haftadaki %0,3 üzerinden %0,2’ye yaklaşan Alman 10 yıllık tahvil faizi, bugün de düşmeye devam etti ve şu an %0,185 civarında. Yine de Almanya’nın Rusya’dan enerji konusunda gelecek bir şantaja karşı savunmasızlığı sebebiyle, Alman tahvil faizleri ABD tahvilleri için doğru bir vekil olmayabilir.
Genel olarak, ABD tahvil faizleri üzerindeki etki daha büyük olacaktır.
Nisan ayında yeniden seçilmeyi hedefleyen Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bir zirve düzenlediğini iddia etti ancak Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini resmi olarak tanıması bu gerekçeyle Rus askerlerini Ukrayna sınırları içine sokmak için kullanma ihtimali sebebiyle Macron’un bu açıklaması etkisini yitirdi.
Avrupa’daki güçlü özel sektör aktivitesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın şahinleşmesinin kıyı ülkelerde Ukrayna endişelerini gölgede bırakması sonucunda, İtalyan 10 yıllık tahvil faizi pazartesi günü birkaç baz puan artışla %1,90’a ulaştı.
Alman ve İtalyan tahvil faizleri arasındaki giderek artan ve şu an yaklaşık 170 baz puana ulaşan fark, Euro Bölgesi istikrarı konusunda endişeler yaratıyor. Tahvil faizleri arasındaki fark 150 baz puanlık muhafazakâr hedefi aşmış durumda ve analistler şimdi 180 ilâ 200 baz puana doğru ilerlemesini bekliyor.
Ancak Putin’in Ukrayna’dan ayrılan iki ülkeyi tanıma kararı ve buna karşılık olarak Batı’nın Rusya’ya uygulayabileceği sert yaptırımların ekonomik etkileri sebebiyle, Avrupa’da bir savaş ihtimali arttı.
Yatırımcılar gelişmeleri anlık olarak takip ederken oynaklığın yüksek seviyede kalması kesin; medya en güncel gelişmeleri sunmayı hedeflerken, birçok haber kanalı ‘canlı’ yayında. Önümüzdeki günlerde de işler pek kolaylaşmayacak gibi.
Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler