Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’nin kredi risk primi 14 yılın zirvesinde!

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bugün 740 baz puana yükselerek ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı...

Türkiye’nin kredi risk primi 14 yılın zirvesinde!

Türkiye’nin CDS’i 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bugün 740 baz puana yükselerek ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Söz konusu CDS kontratı salı günü 16 baz puan yükseldi. İki günlük yükseliş 25 baz puanı buldu.

CDS nedir?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.

 

İbrahim Aksoy/HSBC Portföy Ekonomisti

Bloomberg haberine göre, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Dün kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Eskinin köhne enflasyon-faiz denkleminde ısrar etmek gafletten kaynaklanmıyorsa, alenen ihanet teşebbüsü demektir” dedi. “Enflasyon bir sorun mudur? Evet, bir sorundur. Ama Türkiye’nin sorunlarının asıl sebebi ve çözüm yolu tek başına bu başlık mıdır? Kesinlikle değildir” diyen Erdoğan, “Bizim ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Yaşananlara enflasyon dememiz için kamunun harcama disiplininin kaybolması, bütçenin çok büyük açıklarla yönetilebilir olmaktan çıkması gerekir” diye konuştu. “Sorunun bir tarafında vatandaşların tasarrufunu halen döviz cinsinden yapmaktaki ısrarı var” diyen Erdoğan, sorunun diğer tarafında ithal girdiler ve ihtiyaca dayalı döviz talebi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, fiyat istikrarı ve finansal istikrar konusunda Türkiye ekonomisinin ciddi bir sorunu bulunmadığını, fiyat istikrarını alınan tedbirler ve cari fazla vererek sağlayacaklarını ifade etti.”

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün gelişmekte olan piyasalar genelinde olduğu gibi yükseldi. 5-yıllık CDS 8 baz puan artışla 721 baz puana çıktı. CDS’teki artış ve ABD tahvil faizlerinde yükselişle birlikte Eurobond getirileri dün sınırlı da olsa yükseldi. Kısa vadeli Eurobondları getirilerin geldiği seviyeler itibariyle beğenmeye devam ediyoruz. ABD tahvil faizlerinin yeniden yükselme eğilimine girmesi vade yapısından dolayı uzun vadeli Eurobondları bizim için daha geri planda bırakıyor.

S&P GS emtia endeksinin Ağustos ayında gördüğü zirvelere yaklaşması önümüzdeki günlerde enflasyon kaygılarının yeniden küresel piyasalarda hakim olmasına neden olabilir görünüyor. ABD 10-yıllık tahvil faizinin %3’ün üzerinde kalıp kalmayacağı diğer piyasalar açısından da kritik görünüyor.

 

Kaynak:  Haberdar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler