Sosyal Medya

Ekonomi

Türk-İş: Asgari ücret için teklifimiz 9 bin lira, altını imzalamayız dedi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sona erdi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin lira olduğunu söyledi.…

Türk-İş: Asgari ücret için teklifimiz 9 bin lira, altını imzalamayız dedi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sona erdi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin lira olduğunu söyledi. Hükümet ve işverenin hangi rakamı telaffuz ettiği sorusuna ise “Onlara sorun” demekle yetindi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yaptı. Toplantının ardından ilk açıklama Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’dan geldi.

ATALAY: BU RAKAMIN ALTINA İMZA ATMAYIZ

Atalay “Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin liradır. Verirlerse imzalarız, vermezlerse meselenin içinde olmayız” dedi. 20 günlük süreçte komisyonun bugün üçüncü toplantısını yaptığını hatırlatan Atalay, şu açıklamada bulundu:

“20 gündür süren bir süreç. Üçüncü toplantı yapıldı. Biz ayın 1’inde dedik ki; Türk-İş 40 senedir bir araştırma yapıyor Türkiye’de. Yoksulluktur, açlıktır bununla ilgili bizim 40 senedir yapılan araştırmada uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1’inde açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk 10 bin lira. Böyle bir ifade kullandık. 20 gündür Türk-İş’in teklifi 7 bin 785 lira deniliyor, bizim hiç bir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi bakan beye söyledim, komisyona söyledim. Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin liradır. Verirlerse masaya oturur imzalarız. Vermezlerse meselenin içinde olmayız.”

Atalay, gazetecilerin “Hükümet ve işveren tarafı hangi rakamı telaffuz etti?” sorusu üzerine ise “Onlara sorun” demekle yetindi.

KOMİSYON 15 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Asgari ücreti belirleyen komisyon; işçi-işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşuyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimini en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu olduğu için Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Asgari ücret halen net 5 bin 500 lira.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık’ta, ikinci toplantısını ise 14 Aralık’ta yapmıştı. Ancak her iki toplantıda da rakam konuşulmamıştı.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler