Sosyal Medya

Ekonomi

Ticaret Bakanı: İhracat Ocak-Ekim döneminde yüzde 15,4 arttı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş “İhracatımız 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15,4 oranında artarak 209,5 milyar dolar olmuştur” dedi. Ticaret…

Ticaret Bakanı: İhracat Ocak-Ekim döneminde yüzde 15,4 arttı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş “İhracatımız 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15,4 oranında artarak 209,5 milyar dolar olmuştur” dedi.

Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2023 yılı bütçe teklifine ilişkin komisyona sunum yaptı. Bakanlığın çalışmaları ile proje ve hedeflerini anlatan Bakan Muş, küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Bu gelişmeler ışığında uluslararası kuruluşlar küresel ekonomik büyümeye dair tahminlerini sürekli olarak aşağı yönlü revize etmektedir. IMF son açıklamasında; 2021 yılında yüzde 6 oranında büyüyen dünya ekonomisinin 2022 yılında yüzde 3,2; 2023 yılında ise yüzde 2,7 oranında büyümesini öngörmektedir. Küresel ticarette de benzer beklentiler öngörülmekte olup, Dünya Ticaret Örgütü, 2021 yılında gerçekleşen yüzde 9,7’lik küresel mal ticareti hacmi büyümesinin, 2022 yılında yüzde 3,5’e ve 2023 yılında ise yüzde 1’e gerileyeceğini tahmin etmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükseliş başta olmak üzere, pandemi sonrası küresel arzın hızlı artan talebe karşılık verememesi, tedarik zincirindeki bozulmalar ve lojistik sorunları gibi nedenler tüm dünyada yüksek enflasyonu beraberinde getirmiştir” dedi.

DHA’nın haberine göre; küresel ölçekteki tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin üretmeye, istihdam sağlamaya ve Türk mallarını dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam ettiğini vurgulayan Bakan Muş, “İhracatımız 2022 yılı ocak-ekim döneminde, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15,4 oranında artarak 209,5 milyar dolar olmuştur. Bu rakamlarla, ihracatta hem ilk 10 ay bazında hem de aylık bazda en yüksek seviyelere ulaşılmıştır. 2022 yılının ilk 10 ayında dünyanın farklı coğrafyalarına yaptığımız ihracat güçlü bir şekilde artmaya devam etmiştir. Oransal olarak en fazla ihracat artışı Amerika kıtasına gerçekleşirken, en önemli ticari partnerimiz olan Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatımız yüzde 13,5 oranında artmış; AB ile ticaret fazlamız 9,7 milyar dolara ulaşmıştır. Birleşik Krallık’la ticaretimizde ise 6 milyar dolar dış ticaret fazlası verilmiştir” diye konuştu.

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler