Sosyal Medya

Ekonomi

Tarim üretici fiyatlarında yükseliş durmuyor, gıda fiyatlarında yükselişin durması zor

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) ocakta bir önceki aya göre %14,83, geçen yılın aynı ayına göre %52 artış…

Tarim üretici fiyatlarında yükseliş durmuyor, gıda fiyatlarında yükselişin durması zor

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) ocakta bir önceki aya göre %14,83, geçen yılın aynı ayına göre %52 artış gösterdi. Her iki rakam da son 11 yılın zirvesine denk geliyor. Ortalama artış ise %26,6 oldu.

Açıklanan üretim maliyetlerindeki artışın TL’nin yanlış para politikasına bağlı değer kaybı nedeniyle artan tarımsal ithalat girdiler kaynaklı olmasının yanı sıra, detaylar bize söz konusu sıçramanın üretim yapısındaki aksaklıklardan da kaynaklandığını göstermekte. Bu da iktidarın 20 yıllık tarım politikasının da yanlış hedeflere odaklanmış olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Tarım-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Ocak 2022

Sektörlerdeki aylık değişime göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %8,19, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %14,96, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %16,20 artış kaydedildi.

Ana gruplarda aylık bazda değişim ise canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %13,42, tek yıllık bitkisel ürünlerde %15,34, çok yıllık bitkisel ürünlerde %16,64 artış olarak kayıtlara geçti.

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla %1,68 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, %3,74 ile çeltik olarak belirlendi.

Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla %37,47 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, %17,69 ile lifli bitkiler oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren alt grup ise %0,52 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler, %0,32 ile yağlı meyveler olarak kaydedildi.

Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla %14,81 ile turunçgiller ve %22,88 ile çeltik oldu. Buna karşın, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla %147,56 ile lifli bitkiler, %69,2 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, %64,34 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular olarak tespit edildi.

Endekste kapsanan 86 maddeden 13’ünün ortalama fiyatında azalış olurken 5’inin ortalama fiyatında değişim olmadı, 68’inin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler