Sosyal Medya

Döviz

Suudi Arabistan Likidite Açlığı Çeken Bankalara 13 Milyar Dolar Enjekte Etti

Suudi Merkez Bankası, konuya aşina olan insanlara göre, on yıldan fazla bir süredir en kötü likidite sıkışıklığını hafifletmeye çalışan bankalara…

Suudi Arabistan Likidite Açlığı Çeken Bankalara 13 Milyar Dolar Enjekte Etti

Suudi Merkez Bankası, konuya aşina olan insanlara göre, on yıldan fazla bir süredir en kötü likidite sıkışıklığını hafifletmeye çalışan bankalara mevduat olarak yaklaşık 50 milyar riyal (13 milyar dolar) yerleştirdi.

Müdahale, ABD Merkez Bankası’nın bu ayki faiz artırımından hemen önce başladı ve bankalara üç aylık Suudi Bankalararası Teklif Oranı veya Saibor’a indirimli olarak sağlanan paradan oluştuğunu, kredileri fiyatlandırmak için bir ölçüt olarak kullanıldığını söyledi.

SAMA olarak da bilinen merkez bankası, yorum talebine cevap vermedi.

Saibor tarafından ölçülen likidite koşulları, ham petrol fiyatının varil başına 40 doların altına düştüğü 2008 yılının sonlarından bu yana en sıkı olanı. Suudi bankaları arasındaki fonlama stresinin boyutunun, petrol fiyatlarının çöktüğü dönemler veya 2008-2009 kredi sıkışıklığı gibi küresel krizler dışında çok az emsali var.

Gelen bilgiye göre, merkez bankasından gelen kaynağın şu ana kadar en az üç ayrı dilimde geldiği, birinci ve ikinci enjeksiyonun her biri yaklaşık 15 milyar riyal olan üç aylık mevduatlardan oluştu. Son günlerde hem daha kısa hem de daha uzun vadeleri içeren en az bir yerleştirme daha yapıldığı açıklamalar arasında.

Merkez bankası tarafından yapılan son enjeksiyonların zaten bir etkisi olduğunun bir işareti olarak, Saibor oranı, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Cuma gününden itibaren yaklaşık 17 baz puan düşerek Pazar günü %3,13’e düştü ve bir aydan fazla bir süredir en büyük düşüşünü yaşadı.

Karar, Suudi Arabistan’daki bankalar için maliyetli likidite ve yetkililer krallığın mega projelerine güç sağlamak için sermayeyi harekete geçirmeye çalışırken ekonomi üzerindeki etkisiyle ilgili artan endişeleri yansıtıyor. Acil fonlama kısıtlamalarını hafifletmek için, merkez bankası yakın zamanda repo tesisindeki tenörü dörtten maksimum 13 haftaya uzattı.

Bloomberg Intelligence’ın kıdemli analisti Edmond Christou, “Suudi merkez bankasının yeni ucuz para enjeksiyonu ve 13 haftalık repolar fonlama maliyetlerini artıracak” dedi. “Bankalar hala fonları çeşitlendirmeli ve %14 kredi büyümesini ödemek için 160 milyar riyal toplamalı, çünkü SAMA’nın yardımı sadece bir düzeltmeyi geciktiriyor.”

Suudi Arabistan maliye bakanı geçen ay Bloomberg’e verdiği demeçte, hükümetin geçmişte ekonomiyi simgeleyen petrole bağlı bir büyüme-daralma döngüsünü kırmak istediği için fazla petrol gelirlerini en azından gelecek yılın başlarına kadar cari hesabında tutacağını söyledi.

Bankacılar, yüksek petrol fiyatlarının likidite sıkışıklığını hafifletecek hükümet mevduatlarına daha hızlı bir şekilde dönüşmesini bekliyorlardı.

Banka mevduatlarındaki büyüme, büyük ölçüde ipoteklerdeki patlamanın neden olduğu Suudi kredi genişlemesinin gerisinde kaldı. Bu, para piyasasını sıkıştırırken, hükümet mali harcamalara daha muhafazakar bir yaklaşımın parçası olarak petrol gelirlerini harcama hızını düşürdü.

Suudi Arabistan, tüketici kredilerinde bir yıl daha çift haneli büyüme için hazırlanırken, mevduatlar 2022’de şu ana kadar %4’ten daha az arttı. Merkez Bankası, 2020 yılında likidite enjeksiyonlarında yerel bankalara 100 milyar riyalin üzerinde kredi kullandırdı ve pandeminin vurduğu küçük işletmeler için kredi erteleme maliyetlerini karşıladı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler