Sosyal Medya

Ekonomi

Seyahat ve turizm sektörünün istihdamdaki payı yükselişte…

Adaylarla işverenleri bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş tarafından yapılan açıklamaya göre, seyahat ve turizm sektörü istihdama yeniden can suyu olmaya hazırlanıyor...

Seyahat ve turizm sektörünün istihdamdaki payı yükselişte…

Adaylarla işverenleri bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş tarafından yapılan açıklamaya göre, seyahat ve turizm sektörü istihdama yeniden can suyu olmaya hazırlanıyor. Sektörün hem Covid-19 etkilerinden sıyrılarak toparlanmaya başlaması hem bahar aylarının etkisiyle özellikle tatil bölgelerinde istihdam açıklarının doğması hem de sektör profesyonelliğine yönelik ilginin artmasıyla birlikte 2022-2023 arasında istihdamdaki payın 2021 rakamlarını aşarak %12’nin üzerine çıkacağı öngörülüyor.

Seyahat ve turizm sektörü gerek sağladığı istihdam gerekse milli ekonomiye katkısı nedeniyle kritik bir öneme sahipken, Covid-19  pandemisinden en derin şekilde etkilenen sektörlerin de başında geldi. 2019 ve 2020 yıllarını hem yarattığı ekonomik hacim hem de istihdamdaki payı itibariyle büyük kayıplarla kapatan sektör, 2021’in ikinci yarısından itibaren toparlanma sinyalini verdi ve halihazırda ciddi bir ivme kazanmış durumda. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yapılan son araştırma, seyahat ve turizm sektöründe toparlanmanın hız kazanmasıyla küresel ekonomiye katkının bu yıl pandemi öncesi seviyelere dönebileceğini ortaya koydu. Bu doğrultuda WTTC, küresel seyahat ve turizm sektörünün ekonomik değerinin 2022’de 8,6 trilyon dolara ulaşabileceğini bildirdi. Sektörün küresel istihdama katkısının ise 2020 yılına göre %22 artarak 330 milyondan fazla olacağı tahmin ediliyor.

Küresel çapta gelinen bu olumlu noktanın yansımaları elbette ülkemizde de görülmekte ve gelişmeler hem sektör temsilcileri ile kurumlara hem de istihdama dahil olma çabasında olanlara ümit vermekte. Adaylarla işvereni bir araya getiren 24 Saatte İş uygulamasının Kurucu Ortağı Mert Yıldız, küresel ekonominin lokomotiflerinden seyahat ve turizm sektörünün istihdam dengelerini ülkemiz özelinde mercek altına alarak şu açıklamalarda bulundu:

“Yeni dünyaya, değişen zaman ve koşullara uygun yeni çözümlerle hızlı, verimli ve pratik bir işe alım süreci dizayn etmek misyonuyla hizmet veren bir platform olarak, istihdam piyasasındaki gelişmeleri takip ve analiz etmek işimizin son derede önemli bir parçası. Yaptığımız analizlere göre, dünyanın en dinamik ve büyüme potansiyeli en yüksek sektörlerinden olan seyahat ve turizm, sağladığı istihdam hacmiyle de itici bir güç konumunda. Sektör, Covid-19 krizinden önemli ölçüde etkilenerek 2019 verilerine göre %60 oranında küçüldü ve istihdam payını %5’ten %1’e kadar düşürdü. Bu devasa gerilemeye rağmen 2021 yılının ikinci yarısından itibaren yeniden hareketlenen seyahat ve turizm sektörü, kayıplarını telafi etmeye başlayarak istihdam hacmini aynı yıl %12’ye çıkardı. Şu aşamada bahar aylarının gelmesiyle birlikte iş arayanların seyahat ve turizm sektörüne olan ilgisi de artıyor. Diğer yandan Ukrayna’yı bombardıman altına alan Rusya’ya diğer ülkelerin uyguladığı ambargoların Türkiye’ye ziyareti de yoğunlaştıracağını düşünmekteyiz. Oluşan yoğunluk elbette istihdam açıkları doğuracak ve işe alımları artıracak. Bu çoklu yönlü gelişmeler doğrultusunda 2022-2023 yılında sektörün istihdamdaki  payının geçen yılın rakamlarını aşarak %12’nin üzerine çıkmasını öngörüyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

  • Bill Gates servetinin %99’unu bağışlıyor: “Zengin ölmeyeceğim!”

    Microsoft’un kurucusu Bill Gates, servetinin %99’unu önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlamayı planladığını açıkladı. Gates Vakfı 2045’te faaliyetlerini sonlandıracak.

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

Benzer Haberler