Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME:  (Yorum eklendi) Sanayi üretimi yıllık yüzde 8,5 arttı

Sanayi üretiminde tatlı sürpriz

YENİLEME:  (Yorum eklendi) Sanayi üretimi yıllık yüzde 8,5 arttı

 

İmalat sanayi büyümesinde pozitif sürpriz

 

İş Yatırım Araştırma Ekibi Cuma günü açıklanan Haziran sanayi üretim verilerini şu şekilde yorumladı

 

Küresel enflasyon şokuna, Avrupa’da resesyon endişelerine ve finansal koşulların bozulmasına rağmen Haziran imalat sanayi üretimi aylık %1,6 büyüme ile ivmesini artırıyor. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık imalat büyümesi %10,0 gibi yüksek bir hızla devam ediyor. Manşet veri bizim için pozitif sürpriz. Temmuz başında açıklanan manşet PMI 48,1 ile ekonominin daralma bölgesinde olduğuna işaret ediyordu. PMI üretim alt endeksinin manşetten daha da düşük olduğunu gözlemliyorduk.

İmalat sektörünün geniş kapsamlı gruplarına baktığımızda sermaye malı (%-2,4) ve enerjinin (%-1,3) beklentimize uygun bir şekilde daraldığını, buna karşın arma mallı (%1,0), dayanıklı tüketim malı (%3,4) ve dayanıksız tüketim malının (%4,9) pozitif sürpriz yaptığını görüyoruz.

 

Sektörler itibariyle aylık rakamlara bakıldığında sert ayrışmalar dikkat çekiyor. Giyim eşyaları (%11,0), deri (%7,6), motorlu kara taşıtı (%6,7), tekstil (%3,5), fabrikasyon metal (%3,5) güçlü bir şekilde büyüyor. Buna karşın, üretim serisi oynak olan bilgisayar (%-24,6), gemi üretimin içeren “diğer ulaştırma araçları” (%-16,2), petrol ve kömür ürünleri (%-6,6), mobilya (%-2,5), içecek (%-2,2) sert daralıyor.

 

Temmuz ayı PMI rakamı (46,9) üçüncü çeyrekte genele yaygın ve belirgin bir daralmanın başlayacağına işaret ediyor. Talep yetersizliğinin üretim üzerinde etkilerini hissetmeye başlıyoruz. Kara-deniz taşıtları dışında tüm sektörler siparişler ve üretimde daralma bölgesine geçiyor. Tekstil, metalik olmayan mineraller, makine ve metal ürünler en sert yavaşlayan gruplar. Haziran ayının yıldızı giyim sektörü Temmuz PMI üretim alt endeksine göre daralmaya başlıyor.

Diğer bir öncü gösterge olarak yakından takip ettiğimiz elektrik tüketimi verileri Temmuz ayının son, Ağustos ayının ilk haftalarında daralma sinyali veriyor.

Beklentimizden iyi gelen tek veri sanayi üretimi değil. Sektörel ciro endeksleri ve perakende satışları da Haziran ayında pozitif sürpriz yapıyor. Asgari ücret zammı Temmuz ayında geçici bir refah artışı ile perakende satışlarını destekliyor.

2022’nin ikinci yarısında ekonominin çeyrekten çeyreğe daralacağına ilişkin göstergeler güçlense bile beklediğimizden güçlü gelen ikinci çeyrek verileri ve enerji fiyatları şokunun hafiflemeye başlaması 2022 geneli için %4,0’ seviyesinde olan büyüme tahminimizi %5,0’e yükseltmemizi gerektiriyor. Öte yandan genel seçim patikasına giren Türkiye’de ekonomi yönetiminin genişleyici politikalar uygulama ihtimali yükseliyor.

 

Seçimlerin akabinde zorunlu olarak uygulanacağını düşündüğümüz daraltıcı politikalar sebebiyle 2023 yılı için büyüme tahminimizi %2,0 olarak koruyoruz.

 

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

 

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %10,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,6 arttı.

Sanayi üretimi aylık %1,3 arttı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,1 arttı.

 

 

 

 

tuik.gov.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler