Sosyal Medya

Döviz

Rusya’nın Avrupa’ya giden ana boru hattında akışı durdurması petrolü sıçrattı

Petrol, Avrupa’ya giden büyük bir boru hattının güney ayağı üzerinden Rus sevkiyatlarının askıya alınmasıyla daha önceki bir düşüşü tersine çevirdi.…

Rusya’nın Avrupa’ya giden ana boru hattında akışı durdurması petrolü sıçrattı

Petrol, Avrupa’ya giden büyük bir boru hattının güney ayağı üzerinden Rus sevkiyatlarının askıya alınmasıyla daha önceki bir düşüşü tersine çevirdi.

Brent vadeli işlemleri, daha önce aynı miktarda düştükten sonra %1,8’e kadar yükselerek varil başına 98 dolara yakın işlem gördü. ABD ham petrol vadeli kontratları %2,1’e kadar yükseldi. Rus şebeke operatörü Transneft, yaptırımların Moskova’nın transit ücretinin ödenmesini engellemesi nedeniyle Ukrayna’nın 4 Ağustos’ta Druzhba boru hattından Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’ya doğru olan akışları durdurduğunu söyledi. Transneft verilerine göre, bağlantının bu bölümü genellikle günde yaklaşık 250.000 varil taşıyor.

Petrolde vadeli işlemler, son günlerde zayıf yaz işlem hacimleri arasında dalgalı oluyor. Rus petrol arzındaki aksaklık, yetersiz yedek kapasiteyle boğuşan bir pazarda üretime yönelik risklerin bir hatırlatıcısı. Ancak fiyatlar da küresel ekonomik büyüme endişeleriyle geçen hafta şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Hisse senedi piyasalarındaki zayıflık da petrolün kazançlarını sınırladı.

Aracı kurum StoneX’te analist olan Harry Altham “Piyasa tepkisi size temellerin kırılganlığının akut kaldığını söylüyor” diyor.

Druzhba’nın Almanya ve Polonya’ya tedarik sağlayan kuzey ayağından gelen akışların etkilenmediğini belirten Transneft, şirketin fon transferi için alternatif seçenekler üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.

Günün erken saatlerinde, tüccarların İran petrolünün piyasaya potansiyel getirisini tartmasıyla fiyatlar düştü. ABD ve İran’ın, Avrupa Birliği diplomatlarının taraflara nihai bir anlaşma taslağı sunmasının ardından, nükleer anlaşmalarını yeniden canlandırmak isteyip istemediklerine karar vermek için sadece haftaları var.

Çin’in temmuz ayındaki emtia ithalatı, bu yılın başlarında yaşanan keskin düşüşün ardından talepte toparlanmanın bazı geçici işaretlerini sundu, ancak analistler yıllık ithalat seviyelerinin hala depresyonda olduğunu söyledi.

“Çin’in ham petrol ithalatı üst üste ikinci yıl azalacak ve bu da 2018’den bu yana en düşük yıllık ithalat hacmine neden olacak. Şimdilik, başka bir deyişle, Çin’in küresel petrol talebinin motoru olarak hizmet ettiği günler geçmişte kaldı, “diyor Commerzbank AG’de analist olan Carsten Fritsch, bir notta. “Ve bu, petrol piyasasındaki taleple ilgili endişeleri destekleyecek.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler