Sosyal Medya

Döviz

Rusya temerrüdü olasılığı ciddileşiyor

Rusya temerrüdün eşiğinde olabilir. Goldman Sachs, Barclays ve JPMorgan’ı içeren Kredi Türevleri Belirleme Komitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, yabancı bankaların…

Rusya temerrüdü olasılığı ciddileşiyor

Rusya temerrüdün eşiğinde olabilir. Goldman Sachs, Barclays ve JPMorgan’ı içeren Kredi Türevleri Belirleme Komitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, yabancı bankaların ABD para transferlerini işlemeyi reddetmesinin ardından Rusya’nın ruble ödemesiyle kredi temerrüt takasları için “potansiyel bir ödeme başarısızlığı” olayının meydana geldiğini söyledi. Rusya, ödemesiz süresi 4 Mayıs’ta sona erene kadar dolar cinsinden ödeme yapmazsa, ülkenin bir yüzyıldan fazla bir süredir dış borçtaki ilk temerrüdü olacak. Swap sahipleri daha sonra yaklaşık 40 milyar dolarlık borcu kapsayan sözleşmelerde ödeme alma sürecine başlayabilirler.

Bu potansiyel mali felaket (Rusya için) Vladimir Putin’in Ukrayna işgaline, savaş suçu tartışmaları eşliğinde artan yaptırım fırtınası kaynaklı. Putin, güney sınırına asker gönderdikten yaklaşık sekiz hafta sonra, Kiev’i ele geçirmeyi başaramadı. Gelen raporlara göre, binlerce asker ve önemli miktarda ekipman kaybetti. Şimdi Kremlin’in içindeki az sayıda ama giderek artan üst düzey kişi, Putin’in savaşa girme kararını sessizce sorguluyor.

Ancak Rusların çoğu anketörlere, Putin’in savaşını desteklediklerini söylüyor. Rus kuvvetleri şimdi Donbas’a doğru ilerlerken, Moskova NATO’yu silah akışını artırmaktan caydırmaya çalışıyor. Salı günü, Putin yardımcısı Sergey Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanımına karşı olduğunu, ancak Putin’in bunları kullanıp kullanamayacağı konusunda doğrudan bir cevap vermediğini söyledi. Ve çarşamba günü, Rusya, Putin’in NATO’ya karşı ince örtülü bir tehdit daha ortaya koymak için kullandığı bir olay olan nükleer kapasiteli yeni bir kıtalararası balistik füzeyi test etti.

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’nın doğusundaki yeni saldırısında Rusya’nın henüz önemli bir zemin kazanmadığını, ancak patlatılan liman kenti Mariupol’daki kuşatmanın sona yaklaştığını iddia ediyorlar. Ancak Rusya, Azak Denizi boyunca kazanımlarını pekiştirmeye çalışırken, NATO’nun kuzey sınırı boyunca potansiyel genişlemesi gerçeğe yaklaşıyor. Finlandiya parlamentosu, ittifaka katılma teklifinin önünü açabilecek politika değişiklikleri hakkında tartışmaya başladı. Putin’in ise Pekin’de hala dostları var: Çin, Kremlin ile stratejik bağlarını güçlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler