Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rus Petrolüne Alternatif Aranıyor: Venezuela Amerika ve Avrupa’ya Petrol Satmaya Hazır

Batılı ülkeler, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya bir dizi yaptırımı devreye sokmalarına rağmen her gün Rusya’ya petrol ve doğalgaz için milyonlarca…

Rus Petrolüne Alternatif Aranıyor: Venezuela Amerika ve Avrupa’ya Petrol Satmaya Hazır

Batılı ülkeler, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya bir dizi yaptırımı devreye sokmalarına rağmen her gün Rusya’ya petrol ve doğalgaz için milyonlarca dolar ödemeye devam ediyor. Avrupalı liderler, kıtanın enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Rusya’nın yerine getirebilecekleri bir alternatif arayışında.

Rusya’nın büyük bankalarına karşı yaptırımlar devreye sokuldu.

Rusya’nın oligarşi liderlerinin varlıkları donduruldu, bu kişilere karşı seyahat kısıtlamaları getirildi.

Rus uçaklarının Avrupa hava sahalarında uçuşu yasaklandı.

Ancak Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz ve petrol ithalatı devam ediyor ve Avrupa hala her gün Rusya’ya bunun için milyonlarca dolar ödüyor.

İrlanda Çevre Bakanı Eamon Ryan, “Her gün Rusya ekonomisine 350 milyon dolar aktarıyoruz. Bu, onların bugün Kiev ve diğer kentlere karşı kullandıkları silahlara yatırım yapmasını sağlıyor. Bu nedenle, hem iklim kriziyle ilgili olarak hem de halklarımızın güvenliği için fosil yakıtlarına olan bağlılığımızı bir kez daha gözden geçirmek zorundayız” diyor.

Rusya, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılıyor. Son verilere göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana doğalgaz ithalatı da arttı. Fiyat artışlarıysa şu an bu alanda ticareti daha da karlı bir hale getirdi.

Almanya Eski Çevre ve Enerji Bakanı Rainer Baake, Avrupa ülkelerinin yenilenebilir enerjiye geçiş sürecini hızlandırması gerektiğine vurgu yapıyor.

Baake, “Rusya’ya şu an, ‘senin doğalgazını da petrolünü de gelecekte istemeyeceğiz’ mesajı net bir şekilde verilmeli. Bunun elbette ağır bir bedeli olacak ve fiyatlar daha da artacak. Ancak kendimizi fosil yakıtlara olan bağlılığımızdan ancak bu şekilde, yenilenebilir enerjiye odaklanarak kurtarabiliriz” diyor.

Ya kısa vadede?

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ilişkilerin gergin olduğu Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere ülkesinin petrol ve gaz satmaya istekli olduğunu ifade etti.

Ülkeler arasındaki siyasi anlaşmazlıkların ekonomik ilişkilere yansımaması gerektiğini söyleyen Maduro “Amerika dahil dünyanın hangi ülkesi olursa olsun Venezuela’dan petrol ve gaz satın almak ya da burada üretim yapmak isteyen yatırımcılar için kapılarımız ardına kadar açık” dedi.

Kayıt altına alınan 300 milyar varilin üzerindeki petrol miktarıyla Venezuela dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip.

Yer altındaki petrol, yıllık tüketimi 250-300 milyon varil olan Türkiye’nin, ihtiyacını yaklaşık 1.000 yıl boyunca karşılamaya yetiyor ancak ülkedeki petrol üretimi yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlardan dolayı oldukça sınırlı.

2013’te günlük 3 milyon varilin üzerinde olan petrol üretimi 2017’de devletin petrol şirketi PDVSA’ya uluslararası yaptırımlarla birlikte daha da düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) verilerine göre Venezuela’da geçen yıl günlük ortalama 636 bin varil petrol üretildi.

Venezuela’dan sonra en çok petrol rezervine sahip Suudi Arabistan’da günlük 9 milyon varil üretim olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Venezuela’nın petrol üretim kapasitesi bunun çok üzerinde ve bu durum Maduro’ya göre yatırımcılar için bir fırsat yaratıyor.

“Venezuela dünyada petrol üretimini en hızlı şekilde artırabilecek ülke” diyen Maduro’nun çağrısı, bazı uzmanlara göre Ukrayna kriziyle birlikte Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmak ve enerji fiyatlarındaki artış eğiliminden faydalanmak isteyen ülkeler ve yatırımcılar için bir fırsat olabilir. Venezuela Devlet Başkanı ülkesinin çok kısa sürede günlük 2 milyon varil ve biraz yatırımla da 3 milyon varil petrol üretebilir hale gelebileceğini söylüyor.

Venezuela ayrıca kanıtlanmış 197,1 trilyon fit küp gaz rezerviyle Latin Amerika’da birinci, dünyada ise sekizinci sırada yer alıyor.

VoA

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler